Ga naar de inhoud
Tech & business

'Huawei verbannen kost Nederland tientallen miljoenen'

Beeld © ANP

Als Nederland alle banden met Huawei zou willen verbreken kost dat tientallen tot honderden miljoenen euro's. Dat is veel geld, maar andere landen vinden dat het waard, vanwege de vermeende spionage door de Chinese techgigant. Maar het geld is niet het enige probleem. Kan Nederland nog wel van Huawei af?

Meerdere landen worstelen met de vraag of ze apparatuur van Huawei moeten bannen uit mobiele netwerken. België doet dat deels, Duitsland schuift een beslissing voor zich uit. Maar wat als Nederland dat besluit neemt? 

Streng

Hoe hoog de kosten zijn hangt er vooral af van hoe streng de Nederlandse regering wil zijn. Door de bank genomen wordt een onderscheid gemaakt tussen kritieke onderdelen van het mobiele netwerk en de rand van het netwerk.

"Hoe meer je moet vervangen, hoe duurder het wordt", zegt Rudolf van der Berg van Stratix. En dat is ook niet zo makkelijk, want die netwerken en bijbehorende IT-systemen zijn nogal complex.

Toch maken we met Van der Berg een heel grove berekening, op basis van schattingen wat alleen de technische kosten zouden zijn als Huawei-apparatuur eruit moet worden gehaald en er andere apparatuur in plaats komt.

Het totaalbedrag komt al snel op tientallen miljoenen euro's, maar kan oplopen tot honderden miljoenen euro's, schat hij.

Huawei:
Lees meer
Huawei: 'Eén security-incident en het is het over en uit met ons'

1,6 miljard euro

Dat zijn de kosten voor het vervangen van de techniek van Huawei. Maar daar houdt het niet op.

Want het weren van Huawei uit het 5G-netwerk zou de Nederlandse economie met zo'n 1,6 miljard euro doen krimpen. Dat liet Huawei uitrekenen door het Britse onderzoeksbureau Oxford Economics becijferen.

Vertraging en concurrentie

Dat komt volgens de onderzoekers vooral omdat de uitrol van 5G dan vertraging oploopt en er minder concurrentie is. Op dit moment zijn Huawei, Nokia en Ericsson de belangrijkste aanbieders van telecomapparatuur. Als er een speler wegvalt ontstaat er volgens Huawei 'een sneeuwbaleffect van hogere prijzen, hogere investeringskosten en dus een lagere economische groei'. 

Van de drie telecombedrijven leunt T-Mobile het meest op apparatuur van Huawei. Zowel de kern als de rand bestaat bijna helemaal uit Huawei-apparatuur. 

Vodafone is naar eigen zeggen bescheiden gebruiker van apparatuur van Huawei, maar heeft geen spullen van het Chinese merk in de kern van het netwerk zitten. KPN maakte eerder bekend dat het zijn Huawei-apparatuur uit de kern haalt, maar wel 5G-antennes van Huawei gaat gebruiken. 

Geen
Lees meer
Geen EU-verbod op Huawei bij aanleg 5G-netwerken

Verschil tussen kern en rand

Bij mobiele netwerken wordt onderscheid gemaakt tussen de kern van het mobiele netwerk en de rand. Hoe meer je moet vervangen des te duurder het wordt. 

Antennes, zoals je ziet op gebouwen en in zendmasten, worden gerekend tot rand. Van daaruit wordt het signaal naar je telefoon gestuurd. 

Al het verkeer van de zendmasten komt uiteindelijk samen in de kern van het netwerk. Experts vergelijken het vaak met een postsorteercentrum waar wordt gezorgd dat data op de juiste plek terecht komt. 

Er wordt onder andere bijgehouden wie wat doet en mag doen op het netwerk, hoeveel data en belminuten klanten verbruiken, en van daaruit wordt er ook data heen en weer verstuurd naar websites en apps. 

Uitsluiten van de kern is ingewikkeld

Huawei uitsluiten van de kern van het netwerk, als ze daar bij T-Mobile in zitten is niet alleen ingewikkeld maar ook heel duur. "Dan heb je het over tientallen miljoenen, zo niet honderden miljoenen euro’s. Dan ben je vijftien jaar geschiedenis aan het vervangen", zegt Van der Berg.

"Bijna alle gefaalde IT-projecten gaan mis omdat bestaande dingen worden vervangen voor iets nieuws. Want je hebt het ook over software, bijvoorbeeld waarin de abonnementen worden bijgehouden. Als je dat gaat vervangen, werken dingen ineens net iets anders en ontvangen klanten verkeerde rekeningen of gaan andere dingen stuk."

Badkamer verbouwen gaat ook niet soepel

Nieuwe softwaresystemen moeten worden gekoppeld aan het bestaande netwerk. Dat is volgens Van der Berg alsof je een badkamer uit je huis sloopt en er een nieuwe inschuift. En dat gaat meestal niet soepel.

"In theorie zouden alle aansluitingen overal hetzelfde moeten zijn. Maar iedereen weet dat het in de praktijk niet zo werk. De aansluitingen zitten net altijd 15 millimeter naar links of rechts. Om dat werkend te krijgen, ben je altijd meer geld en tijd kwijt. Dat is voor software net zo."

AIVD-baas:
Lees meer
AIVD-baas: geen Chinese apparatuur voor 5G-netwerk

Huawei uit zendmasten halen is nog duurder

Als het kabinet besluit dat er geen Chinese apparatuur in de zendmasten mag hangen, wordt het nog duurder. 

Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 17.000 antenne-installaties. In die installaties hangt apparatuur voor 2G, 3G als 4G en 5G-netwerken. 

"Als alles wat Chinees is eruit moet, dan kost het tienduizenden euro’s per site. Laten we ervan uitgaan dat je dat dan moet doen bij tweederde van die sites, want VodafoneZiggo doet niet mee. Dan heb je het over 11.000 installaties."

Als het tienduizend euro zou kosten, per locatie, dan komt dat al neer op een kostenpost van 110 miljoen euro. Maar het is al snel een veelvoud hiervan.

Video: 5G: Wie heeft het voor het zeggen bij Huawei?

19:36

Angst voor spionage en sabotage

Internationaal lobbyt met name de VS hard om Huawei uit zoveel mogelijk mobiele netwerken te weren. Dat alles met het oog op de bouw van 5G: de opvolger van het huidige 4G-netwerk. 

De VS wil voorkomen dat China een grootmacht wordt op technologisch gebied en beschuldigt Huawei ervan banden te hebben met de Chinese overheid. De angst is dat Huawei kan spioneren via de mobiele netwerken die het bouwt en mogelijk zelfs zou kunnen saboteren. Hard bewijs daarvoor is nog nooit geleverd. 

Nog geen besluit

Formeel is er in Nederland nog altijd geen besluit genomen. Huawei en ZTE, twee Chinese fabrikanten van telecomapparatuur, mogen nog steeds onderdeel uitmaken van mobiele netwerken. 

Er is een Algemene Maatregel van Bestuur die de opmaat tot het uitsluiten van Huawei kan vormen. Daarin staat ook dat telecomproviders compensatie kunnen krijgen voor de kosten die zij maken om hun Chinese apparaten te vervangen. Hoe dat precies uit kan pakken is nog onduidelijk. 

Het is nu eerst afwachten wat het kabinet gaat doen. Zij varen op advies van de veiligheidsdiensten, veiligheidsexperts, economen en juristen. Na de zomer wordt een besluit verwacht. 

Dit is een artikel van