Ga naar de inhoud
Tech & business

Biertjes Oktoberfest altijd koud op tafel dankzij slimme technologie

Zo gaat 'ie goed op Oktoberfest. Beeld © Getty Images

Nog tot en met zondag vindt in München ’s werelds beroemdste en grootste bierfestival plaats, het Oktoberfest. Voor de miljoenen bezoekers die erop afkomen is het belangrijk dat de pullen bier zo snel en zo koud mogelijk op tafel komen. En daar komt meer technologie bij kijken dan je denkt.

Vorig jaar klokten ruim 6 miljoen mensen in twee weken tijd ruim 7,5 miljoen liter bier weg op Oktoberfest. Als je niet genoeg biervoorraad hebt of het duurt te lang voor het bier aan de tafels arriveert, heb je een probleem. Daar heeft brouwerij Paulaner wat op gevonden.

Koud bier

Paulaner, een van de zes officiële lokale brouwerijen die op het festival mogen schenken, gebruikt speciale technologie om om die miljoenen liters bier zo snel en zo koud mogelijk naar de tafels te krijgen, beschrijft Bloomberg

En die hebben ze nodig, want in één biertent en biertuin die ze runnen passen alleen al 9300 bezoekers. Paulaner schenkt in drie van de in totaal 17 grote en 21 kleinere biertenten.

Speciaal aangelegde pijplijn voor bier

Oktoberfest hangt al jaren naast bier ook van technologie aan elkaar. Denk aan besturingssystemen om de kermisattracties te bedienen, zoals het gigantische reuzenrad waar 400 man in passen, maar ook aan een speciale radar die in de biertanks meet hoeveel vloeibaar goud er nog in zit.

De zogeheten Mindsphere-technologie van Siemens meet voor Paulaner alle benodigde data door en zorgt ervoor dat het bier onder de 2 graden Celsius is en het koolzuur erin op de gewenste sterkte blijft. En het controleert ook de bierstroom naar de drie grootste tenten op het festival waar Paulaner geschonken wordt. Die stroom gaat door een speciaal aangelegde pijplijn die is aangesloten op de biertanks.

Tablets

Normaal gesproken duurt het zeven uur voordat de tanks van de drie tenten gevuld zijn, maar bij Paulaner duurt het dankzij die technologie maar anderhalf uur.

Met tablets bij de tanks kan de bieringenieur van de brouwerij precies bijhouden hoe de bierstations het doen en of alles goed gaat. Voor onderweg kan hij met een laptop op afstand data controleren en bijsturen.

Onthoud: koolzuur en temperatuur moeten kloppen

Koolzuur en temperatuur zijn het belangrijkste op Oktoberfest. In een ideale wereld krijgt iedereen op het festival hetzelfde biertje: even koud, evenveel koolzuur.

Voorheen bepaalde elke barman op het festival zelf hoeveel koolzuur er in het biertje van zijn bar zat. Omdat koolzuur er ook voor zorgt dat de druk toeneemt en bier dus sneller getapt kan worden, verschilde de tapsnelheid bijvoorbeeld ook per bar.

De software lost dat op: het zorgt ervoor dat zodra het bier de fusten verlaat, er automatisch de juiste hoeveelheid koolzuur bijkomt. En zo kan het systeem 12.000 liter bier per uur door de pijpleidingen aan en elke 3 seconden een liter in een pul laten verdwijnen.

Temperatuur

Dan de temperatuur, die misschien nog belangrijker is. Als er namelijk aan het einde van de dag bier overblijft in de tanks, is dat de volgende dag opgewarmd. Als je daar nieuw bier aan toevoegt, verandert de temperatuur. En dat heeft weer invloed op de snelheid waarmee het bier door de leidingen naar de bar toe stroomt. 

Warmer bier stroomt minder snel dan koud bier en dus kan het langer duren voordat je een verse pul op tafel kunt zetten. Door de temperatuur constant te houden, lost de technologie ook dat probleem op.