Tech & business

Dit privé-vliegtuig kan opstijgen vanuit je achtertuin

06 mei 2016 18:18 Aangepast: 31 juli 2017 13:30

Een Duitse startup werkt aan een klein, elektrisch privé-vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen. Vanaf 2018 is hij te koop.

Naar je werk vliegen in een persoonlijke vliegmachine klinkt als science-fiction, maar er wordt hard aan gewerkt. Er zijn al startups die drones voor personenvervoer en vliegende auto's ontwikkelen. Het Duitse Lilium, een startup afkomstig van een incubator van het European Space Agency (ESA), werkt aan 's werelds eerste persoonlijke vliegmachine die verticaal kan opstijgen en landen. Het vliegtuigje met plek voor twee personen werkt met elektrische motoren.

Vanuit de achtertuin
De Lilium is volgens ESA bedoeld voor 'recreatieve vluchten tot 3 km hoogte, overdag, in goede weersomstandigheden en in een rustig luchtruim'. Na een training van slechts 20 uur mag je jezelf Lilium-piloot noemen. Hij zou zelfs vanuit een grote achtertuin kunnen opstijgen vanaf een platform van 15 bij 15 meter. De maximumsnelheid wordt 400 km/u en het vliegtuigje produceert veel minder lawaai dan een helikopter of een normaal vliegtuig. 

De eerste productiemodellen zouden in 2018 op de markt komen. De vraag is of de regelgeving tegen die tijd dit soort vliegmachines zal toestaan. De prijs is ook nog niet bekendgemaakt.

Bron: Bright.nl. Kijk het tech-programma Bright TV elke maandagavond 21:30 op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van