Ga naar de inhoud
Tech & business

'Apps voor sporten en dieet slecht voor je privacy'

Populaire gezondheidsapps als Runkeeper en Strava zouden het niet zo nauw nemen met de privacy van gebruikers, en gegevens met derde partijen delen.

De Noorse consumentenbond onderzocht de privacyvoorwaarden van de apps, meldt de Nederlandse Consumentenbond. Conclusie: de voorwaarden moeten bondiger, duidelijker en consumentvriendelijker worden. De Consumentenbond heeft zelf een scorekaart gemaakt, waarop vijf apps worden beoordeeld: Endomondo, Runkeeper, Strava, Lifesum en Myfitnesspal. Op die kaart is onder meer te zien dat alleen Strava bij installatie duidelijk aangeeft waarom het welke functies van de telefoon wil gebruiken, zoals GPS.

Onduidelijke en lange voorwaarden
Endomondo, Runkeeper en Myfitnesspal houden de GPS-locatie van de gebruiker ook bij wanneer de app niet in gebruik is. Ook is van alle apps op Strava na niet duidelijk met welke derde partijen gegevens van de gebruiker worden gedeeld.

Apps zijn beoordeeld op hun duidelijkheid binnen de app zelf, maar ook in hun voorwaarden. Die voorwaarden zouden volgens de Consumentenbond vriendelijk en toegankelijk moeten uitleggen wat er met alle gegevens gebeurt, maar doen dat niet. Zo tellen de voorwaarden van Myfitnesspal 23 pagina’s, en ruim negenduizend woorden. De kortste voorwaarden zijn die van Lifesum, met acht pagina’s en ruim drieduizend woorden. Hoewel de voorwaarden van Myfitnesspal het langst zijn, maken ze volgens de Consumentenbond onvoldoende duidelijk wat er met gebruiksgegevens gebeurt.

Bron: Bright.nl

Bron: RTL Z
Dit is een artikel van