Toekomstmakers

Sneller én zuiniger kleren drogen met ultrasone golven

16 augustus 2016 17:19 Aangepast: 16 augustus 2016 17:53
Archieffoto Beeld © iStock

Het is misschien minder sexy dan een elektrische auto, maar de traditionele droger kan nog flink innoveren. Niet alleen maakt dat ding nog een hoop herrie, het apparaat gebruikt ook relatief veel energie. Amerikaanse wetenschappers zijn daarom de ouderwetse droger opnieuw aan het uitvinden.

De ultrasone droger

De droger van de van de Amerikaanse wetenschappers maakt gebruikt ultrasone golven. Dit zijn niet-waarneembare trillingen met een hele hoge frequentie. Het kan zijn dat je al een ultrasonisch apparaat in huis hebt, muggenverjagers die je in het stopcontact stopt bijvoorbeeld. De droger van de Amerikaanse wetenschappers tilt de techniek echter naar een hoger niveau.

Verfrissende techniek

De ultrasone golven trillen de kleding als het ware droog. Daarvoor gebruikt het apparaat geen warmte. De eerste resultaten van het getoonde prototype zijn veelbelovend volgens Ayyoub Momen, de ontwikkelaar van het prototype: "De eerste resultaten bliezen ons compleet weg. We konden een stuk stof drogen in slechts veertien seconden."

Besparing van 70 procent

Het prototype kan binnen 20 minuten een volle lading was verwerken. In dat tijdbestek gebruikt het apparaat zeventig procent minder elektriciteit dan een traditionele elektrische droger. Afhankelijk van het energielabel van je droger, kan dat flink schelen op je energierekening. 

De techniek achter de ultrasone droger in actie. 

In plaats van warme, vochtige lucht die uit een traditionele droger komt, verlaat het water het prototype als een koude mist. De wetenschappers onderzoeken nu of die mist weer opnieuw gebruikt kan worden voor het wassen van kleding.

Er wordt nu gewerkt aan een commercieel verkoopbaar model van het prototype. Die moet ergens deze herfst af zijn. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van