Tech & business

Dit zonnepaneel zorgt voor energie, warmte en drinkwater

17 november 2015 17:50 Aangepast: 17 november 2015 17:50
De ontwikkelaars hopen de panelen in 2017 op de markt te kunnen brengen Beeld © IBM

Het Zwitserse bedrijf Airlight Energy werkt samen met IBM aan een revolutionaire zonnecollector. Het apparaat kan niet alleen veel meer energie omzetten dan de huidige generatie panelen, maar produceert ook warm water en biedt kansen om het drinkwaterprobleem in sommige gebieden op te lossen.

De zonnebloem, zoals hij ook wel genoemd wordt, heeft de vorm van een bloem of paraplu en geeft 12 kiloWatt aan elektriciteit en 20 kiloWatt aan warmte, genoeg voor een aantal huizen. In totaal kan de machine 80 procent van de zonnestralen omzetten in warmte en energie.

De ontwikkelaars hopen de panelen in 2017 op de markt te kunnen brengen. Ze zouden de helft tot twee derde goedkoper zijn dan vergelijkbare machines en kunnen tot wel vier keer meer energie opwekken. Het geheim zit hem in een koelsysteem dat lijkt op de aderen in een lichaam. Piepkleine buisjes met water beschermen de zonnecel tegen oververhitting, waardoor ze veel langer in de zon kunnen staan. IBM ontwikkelde het systeem eigenlijk voor supercomputers.  

Gratis warm water
Zonder deze technologie zouden de cellen kunnen opwarmen tot meer dan 1000 graden, maar nu blijft de hitte beperkt tot 90 graden. Dat water is niet alleen handig om te koelen, maar ook voor de huishoudens rondom de installatie. Zij kunnen het daarna weer gebruiken om mee te douchen of hun huis te verwarmen.

Het systeem biedt ook een hoop mogelijkheden voor gebieden waar weinig drinkwater beschikbaar is, maar wel een oceaan. Het zoute water kan door de hitte gedestilleerd worden, waardoor zoet water overblijft. Daardoor is de zonnecollector bijvoorbeeld erg geschikt voor bijvoorbeeld Afrika, het Midden Oosten en Australië. 

Testfase
Komende acht tot tien maanden wordt de installatie voor het eerst getest. "Hoewel dat niet in eerste instantie niet was gepland, is dit noodzakelijk om de volledige mogelijkheden van het systeem te tonen", laat een voorlichter van IBM Zwitserland in een korte reactie aan RTL Z weten. Het bedrijf wil er zo achter komen hoe de installatie het beste op de lange termijn onderhouden kan worden. Daarnaast biedt de proef de mogelijkheid om het apparaat aan klanten en investeerders te laten zien. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van