Ga naar de inhoud
Tech & business

Deze robot vervangt de vakkenvuller (bijna dan)

De robot kan zo'n 15.000 tot 20.000 producten per uur scannen, een gemiddelde werknemer zou daar 20 tot 30 uur over doen Beeld © Simbe Robotics

De vakkenvuller begint langzaam maar zeker ook overbodig te worden. Tally, een slimme robot, rijdt zelfstandig door de supermarkt en scant daarbij continu de schappen. Wanneer er eentje leeg is, geeft hij een seintje aan de vakkenvuller, die dan snel aan de slag kan.

De robot kan zo'n 15.000 tot 20.000 producten per uur scannen, een gemiddelde werknemer zou daar 20 tot 30 uur over doen. Er is wel een minpuntje: de software van Tally functioneert het beste als de barcodes en prijslabels goed zichtbaar zijn, maar daarentegen herkent hij wel verkeerd geprijsde of producten die verkeerd geplaatst zijn.

Als Tally voelt dat zijn accu leegraakt, zoekt hij zelf de weg terug naar het oplaadpunt. Ook heeft hij sensors om ervoor te zorgen dat hij geen klanten omver rijdt. "In de retailindustrie staat de belevenis van klanten voorop", zegt Brad Bogolea, mede-oprichter van Simbe Robotics, het bedrijf achter de robot. "Als een product uitverkocht is, heeft de supermarkt een kans gemist en is de consument teleurgesteld", vertelt hij tegen Business Wire.

Nog niet te koop
Volgens Bogolea vervangt Tally het traditionele IT-systeem dat de voorraad bijhoudt en voor een deel het werk van de vakkenvuller. Zowel het systeem als de werknemer kost op de langere termijn meer geld en zijn niet altijd even betrouwbaar. Uit onderzoek van de Aberdeen Groep heeft 70 procent van de winkeleigenaren zijn voorraad 'matig tot gemiddeld' goed op orde.

Op dit moment is het apparaat nog niet te koop, maar het bedrijf wel snel van plan om de robot in de markt te zetten.