Tech & business

Alibaba-oprichter Ma geeft leiding uit handen aan ceo Zhang

10 september 2018 10:55 Aangepast: 10 september 2018 10:58
Beeld © ANP

Alibaba-topman Jack Ma stapt volgend jaar september op en geeft het stokje als leider van het bedrijf over aan Daniel Zhang. Zhang werd in 2015 al ceo van de internetgigant die Ma oprichtte in 1999 en onder zijn leiding uitgroeide tot een van de grootste webwinkels ter wereld.

Dit weekeinde werd al duidelijk dat de nu 53-jarige Ma volgend jaar met pensioen wil gaan. Nu heeft het bedrijf uit de doeken gedaan hoe zijn opvolging wordt geregeld. Over exact een jaar legt Ma zijn huidige functie neer, om in 2020 ook af te zwaaien als lid van de raad van bestuur.

Liefdadigheid en onderwijs

Maar Ma laat het bedrijf niet helemaal los. Want hij blijft de rest van zijn leven aan als lid van Alibaba Partnership: een groep van 36 oud-managers. Die groep houdt invloed op het bedrijf, omdat zij leden van de raad van bestuur kunnen voordragen. Daarnaast zal Ma zich bezighouden met liefdadigheid en onderwijs.

Groot gemis voor Alibaba

Alibaba's oprichter stopte in 2013 als ceo van het bedrijf en gaf die positie toen over aan Jonathan Lu. Die bleef aan tot 2015, toen Daniel Zhang hem opvolgde als bestuursvoorzitter.

De oprichter zal worden gemist bij het bedrijf, ondanks dat Ma al eerder wat meer afstand nam van de dagelijkse bedrijfsvoering, zei onze China-correspondent Sjoerd den Daas al eerder. "Ma geldt als een absoluut icoon, een schoolvoorbeeld voor Chinese ondernemers."  

Miniatuurvoorbeeld
Alibaba-oprichter stopt ermee

Jack Ma, China's rijkste man, gaat met pensioen bij Alibaba

'Lef om te innoveren'

In een persverklaring zegt Ma dat zijn opvolger Zhang in zijn tijd als ceo heeft laten zien dat hij talentvol is, beschikt over veel zakelijk inzicht en vastberaden te werk gaat, schrijft techsite Techcrunch.

"Onder zijn leiding heeft Alibaba dertien kwartalen duurzame groei doorgemaakt. Zijn analytisch vermogen is ongeëvenaard, hij heet waarde aan onze missie en visie, hij omarmt de verantwoordelijkheid met passie en heeft het lef om te innoveren en nieuwe verdienmodellen te proberen", zegt Ma over Zhang. 

Van 60.000 dollar naar rijkste man van China

Ma begon het bedrijf in 1999 met 17 anderen, met een investering van 60.000 dollar. Het bedrijf richtte onder andere Taobao op: een Chinese variant op Ebay. Een andere belangrijke dochteronderneming, Alipay, werd het belangrijkste online betalingssysteem van China.

Het succes van Alibaba en de dochterondernemingen leverde Ma flink wat op en maakte hem de rijkste man van China. Zijn geschat vermogen is zo’n 40 miljard dollar (35 miljard euro)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van