Autotester Rutger van Bright reed in het prototype van de Sion: een elektrische auto met 250 kilometer bereik die zichzelf deels kan opladen met geïntegreerde zonnepanelen. De bedoeling is dat hij vanaf 2019 te koop is voor 20.000 euro, wat je met auto- en ritdelen deels kan terugverdienen.
De Sion van de Duitse startup Sono Motors is een volledig elektrische auto die minder moet gaan kosten dan alle auto's van concurrenten. De jonge oprichters hebben iets bijzonders gedaan: ze zijn begonnen met de prijs en hebben radicale keuzes gemaakt om die laag te houden.
Rutger testte een prototype in Almere:
Zonnepanelen
De Sion is bedekt met zonnepanelen die de batterij kunnen laden. Toch zal je hem met een kabel moeten inpluggen als je verder wil rijden dan een ritje naar de supermarkt. De panelen kunnen in een dag genoeg energie leveren om zo'n 30 kilometer te rijden.
Plug je de auto in, dan kan dat in een gewoon stopcontact en duurt laden tot 13 uur. Bij een laadpaal duurt het 2,5 uur totdat hij 80 procent geladen is en 3,5 uur totdat de batterij vol zit. Hang je hem aan aan snellader dan haal je 80 procent in 30 minuten. Daarmee kun je 200 kilometer rijden, beloven de makers.
Geen ontwikkelingskosten
De hele buitenlaag is van kunststof, zodat er geen duur verfproces nodig is. De buitenspiegels zijn van een Ford Focus en de versnellingshendel is van een BMW i3. Dat betekent: geen ontwikkelingskosten, de zekerheid dat het onderdeel werkt en per saldo dus een lagere prijs.
Om problemen te voorkomen zoals Tesla die met de assemblage van de Model 3 heeft, bouwt het bedrijf niet zelf een fabriekshal, maar wordt de fabricage en assemblage uitbesteed aan een club die al decennia auto's bouwt.
Zonnepanelen en delen
Sion is een ideaal autootje voor op vakantie, omdat Sono je de stroom uit de accu ook laat gebruiken om een kookplaatje op aan te sluiten of je tentverlichting. De zonnepanelen op de motorkap, het dak en de deuren leveren op een zonnige dag 30 kilometer bereik op. Is de hypermarché niet te ver weg, dan hoef je tijdens je vakantie dus nooit te laden.
De aanschafprijs kun je ook als voorinvestering zien, want elke Sion wordt geleverd met software die het mogelijk maakt om je auto te delen via autodelen of ritdelen. Gebruik jij je auto vooral in het weekend, dan verdient hij zich zo doordeweeks terug. Rijd je regelmatig op een druk traject, dan kun je passagiers meenemen die je via de app betalen.
Levering eind 2019
Sono Motors is dan ook niet alleen een concurrent voor de gevestigde automakers, maar ook voor Uber, Car2Go en GreenWheels. De Sono Motors Sion lijkt op het eerste gezicht een naïeve poging van een stel jonge Duitsers om de wereld te verbeteren in een erg competitieve markt, maar het lijkt erop dat ze over alle details hebben nagedacht.
Je kunt de Sono Motors Sion nu al bestellen voor 16 duizend euro exclusief accu en 20.000 euro met de accu. Eind 2019 moeten de eerste auto's worden geleverd.