Tech & business

Airbnb schendt EU-wet, moet duidelijker zijn over kosten

16 juli 2018 13:03 Aangepast: 16 juli 2018 14:42
Beeld © ANP

Airbnb moet zijn voorwaarden aanpassen aan de Europese regels. Volgens de Europese Commissie schendt het platform de regels doordat het niet duidelijk is over wat het huren van een woning nou precies kost. Voor eind augustus moet dat veranderen.

Vakantiegangers moeten in een keer kunnen zien wat de totaalprijs is van het huren van een huis, vindt de Commissie. Al bij de eerste zoektocht op Airbnb moet helder zijn wat je betaalt, zonder dat er nog verplicht bijkomende bedragen bovenop komen, bijvoorbeeld voor het schoonmaken. 

Waarschuwen

Als er toch bedragen zijn die niet vooraf al helemaal berekend kunnen worden, dan moeten huurders duidelijk geïnformeerd worden dat de huur toch nog duurder uit kan vallen.

Nu is het te moeilijk om te achterhalen wat je moet betalen, zegt Eurocommissaris Vera Jourova van Consumentenrechten. Op Twitter illustreert ze dat met een foto van een halve brug. Dat vergelijkt ze met het boeken via Airbnb.

Annuleren

"Consumenten moeten gemakkelijk kunnen begrijpen hoeveel en waarvoor zij geacht worden te betalen voor de diensten. Zij hebben bijvoorbeeld recht op eerlijke regels voor het geval dat het verblijf door de eigenaar wordt geannuleerd. Ik verwacht dat Airbnb spoedig met de juiste oplossingen komt", zegt Jourova. 

Daarnaast moet je duidelijk kunnen zien of de woning wordt aangeboden door een professional of dat je huurt bij een privépersoon. 

Deadline: eind augustus

Airbnb heeft van de Commissie tot eind augustus gekregen om voorstellen te doen voor aanpassingen in de voorwaarden.

Als het dat niet doet, kunnen individuele mededingingsautoriteiten maatregelen nemen, zoals bijvoorbeeld het opleggen van boetes. 

Nederlandse boete: maximaal 900.000 euro

Het boetebedrag kan per EU-land verschillen, omdat dat vastgelegd is in de lokale wetgeving. De Nederlandse toezichthouder ACM kan boetes opleggen van 900.000 euro per overtreding, maar gaat er voorlopig van uit dat Airbnb zich gaat schikken naar de wil van de Europese Commissie. 

Vorig jaar heeft Airbnb ongeveer 100 miljoen dollar winst gemaakt. In 2016 werd het bedrijf voor het eerst winstgevend. Vorig jaar was het eerste jaar dat positief werd afgesloten. In totaal steeg het aantal boekingen dat jaar met 150 procent en boekte het zo'n 2,6 miljard dollar omzet. 

Airbnb 'streeft naar transparantie'

Airbnb neemt de oproep van de Commissie serieus en werkt er hard aan zo transparant mogelijk te zijn, zegt het bedrijf in een reactie. 

Gasten krijgen al inzicht in alle bijkomende kosten, voordat ze definitief boeken, zegt Airbnb. Toch gaat het bedrijf de punten van kritiek bekijken en samenwerken met de autoriteiten om 'die op te helderen'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van