Ga naar de inhoud
Toekomstmakers

Lukt het Assen om robothoofdstad van de wereld te worden?

Een robot in het bos. Beeld © Getty

Het is op het eerste gezicht misschien geen hele logische combinatie, maar als het aan Stephan Haalboom ligt wordt Assen de robothoofdstad van de wereld en vestigen de grote roboticabedrijven zich binnen een paar jaar in de Drentse stad.

"Er zijn een aantal factoren die Assen als robothoofdstad best logisch maken", zegt Haalboom, die een bedrijf in online marketing heeft. Samen met drie andere ondernemers wil hij roboticabedrijven richting Assen trekken. "Assen is voor die bedrijven een aantrekkelijke plek. Er is hier bijvoorbeeld een opleiding sensortechnologie, dus er zitten heel veel studenten met verstand van robotica."

Speeltuin voor robots

"Daarnaast ligt er in Assen al een grootschalig sensornetwerk en zijn robots er dus makkelijk te testen. Er is ook een groot circuit waarop bijvoorbeeld zelfrijdende auto's getest kunnen worden. De binnenstad kun je dus bijna als een speeltuin voor ontwikkelaars van robots zien, de technologie is er en er is ook nog eens heel veel ruimte."

Om de grote roboticabedrijven naar Assen te trekken, organiseert Haalboom samen met drie andere ondernemers in oktober een expertmeeting, waarbij allerlei experts over robotica en techniek spreken. "En in 2018 willen we een meerdaags festival en seminar organiseren."

Niet goedkoop

"Dat zal allemaal niet goedkoop zijn", zegt Haalboom. "Maar zeker de moeite waard." Met behulp van spnonsoren en subisidie hopen de ondernemers de evenementen mogelijk te maken. 

En de concurrerende steden die zichzelf ook robothoofdstad noemen, zoals Londen? "Wij hebben op dit moment wel iets betere kaarten dan Londen. Assen heeft veel aantrekkelijkere grondprijzen, de Brexit maakt het voor bedrijven niet heel aantrekkelijk om naar Londen te gaan en Assen biedt een kleinschalige testomgeving. Perfect dus."