Van het maken van kappersafspraken tot het voorspellen van wat iemand gaat zeggen in een telefoongesprek: kunstmatige intelligentie kan steeds meer. De impact die het heeft, wordt nog velen malen groter. "Of dat positief of negatief is, bepalen we zelf."
Impact AI wordt veel groter: Wij bepalen of dat goed of slecht is
Dat zegt James Whittaker, zelfbenoemd tech-evangelist, in een gesprek met RTL Z. We vroegen hem welke gevolgen de opkomst van kunstmatige intelligentie of artificial intelligence (AI) gaat hebben op onze samenleving.
Kunstmatige intelligentie is voor veel mensen een abstract onderwerp. Kun je kort uitleggen wat het precies is?
"Het is inderdaad abstract als je het niet snapt. Kunstmatige intelligentie houdt in dat machines leren van data. Dat is iets anders dan programmeren. Bij programmeren draait het om opdrachten: eerst dit, dan dit en dan dit. Bij AI gaat het anders."
"Bij AI trainen we computers. We laten ze zien waar de gegevens staan. Dan ga ik samenwerken met de AI om de antwoorden te krijgen die ik wil. En dan laat ik de AI zijn gang gaan. Als het dan opgeleid is, is het beter dan ik in hetgeen ik hem net geleerd heb."
"Stel je voor dat leraren naar school gaan en les geven aan kinderen, en de volgende dag zijn ze veel beter dan de leraar. Dat is de situatie die we leren met AI."
Hoe groot is de impact die AI gaat hebben?
"Computers hebben altijd al invloed gehad op de samenleving. En artificial intelligence (AI) is gewoon één van die invloeden. De pc veranderde de manier waarop we zakendoen. Het internet veranderde de manier waarop we met elkaar communiceerden. De smartphone verplaatste dat weer naar onze broekzak en AI gaat een nog grotere impact hebben dan dat."
Is dat een positieve ontwikkeling, moeten we daar naar uitkijken?
"Net als met alle technologiën zijn er voor- en nadelen. Mensen verliezen hun werk door automatisering, maar andere mensen krijgen er weer werk door. Maar mensen kunnen bijvoorbeeld ook niet het werk doen waarvoor ze zijn opgeleid. Dus zij moeten zich omscholen."
"Het wordt ook een uitdaging omdat het de manier verandert waarop we onszelf zien. Wij zijn de generatie die slim genoeg is om andere intelligente wezens te bouwen."
Doen we er goed aan om dat dan ook te doen?
"Een belangrijk punt. We moeten het goed doen, omdat de AI van ons gaat leren. Wij zijn hun leraren en mentoren, maar we moeten voorzichtig zijn."
Welke rol speelt ethiek daarin?
"We moeten begrijpen dat onze data misschien bevoordeeld is en we moeten opletten op ethiek. Als wij AI besmetten met onze eigen menselijke vooroordelen, krijgen we AI die niet voor de mensheid werkt."
"Als de machines racisme overnemen, als de machines leren van ons seksisme, als de machines een slechtere versie worden van ons, dan bewijzen we de wereld geen dienst."
"De machines moeten de mensheid op zijn best worden. Het kan zo zijn dat we onze eigen menselijkheid vinden door deze magische machines. Zo niet dan zal het onze tekortkomingen uitvergroten en niets doen om ons leven te verrijken."
Zullen we ooit een samenleving zien die AI omarmt?
"We hebben niet echt een keuze. Dit gaat gebeuren en dat moeten mensen begrijpen. Maar we hebben wel een keuze als het gaat om hoe het geimplementeerd wordt en de mate waarin. Welke wetten, normen en ethiek eromheen zitten en hoe we de machines bouwen die potentieel intelligenter en meer relevant zijn dan wij."
Hebben we meer regelgeving nodig?
"O ja, dat is een goed idee. Laten we de politici erbij halen. We hebben mensen nodig die de wetten schrijven en hierover debatteren. Mensen die de onderliggende wetenschap ook echt begrijpen."
Hoe krijgen we dat voor elkaar dan?
"Wereldleiders moeten de wetenschap veel meer omarmen, omdat dit invloed heeft op de manier waarop mensen leven. We moeten dit op de juiste manier doen. En het moet gedaan worden door mensen die de onderliggende technologie begrijpen."
Je voorspelt: we gaan samenleven met machines die slimmer zijn dan wij. Wat zijn de meest voor de hand liggende gevolgen?
"De meest voor de hand liggende gevolgen zijn dat het moeilijk voor ons wordt om te te bepalen wat we gaan doen. Wat als de machines beter zijn in zware arbeid? Wat als de machines beter zijn in onze kantoorbanen? Wat gaan we dan doen met onze tijd als we niet naar onze telefoon zitten te staren? Wat gaat we doen met onze mogelijkheid om te denken over dingen die groter zijn dan wijzelf?"
"Zullen we de techologie omarmen en ontdekkingsreizigers worden en uitvinders? Of raken we verdwaald in deze technologie die - laten we eerlijk zijn - subliem zal zijn? We zullen overstijgende ervaringen hebben in virtuele werelden. Zullen we onszelf verliezen of vinden we onze menselijkheid?"
Hoe optimistisch ben je zelf over de ontwikkeling?
"Ik zie mezelf als optimist. Wees niet bang voor AI, maar zie het ook niet als een grote redding. AI is de kans om een betere wereld te bouwen. En dat is de kans die we nu hebben. Dat doen we nu. Dit is het moment om daarover na te denken. Dit is het moment om jezelf hierin te verdiepen."
"Het gaat erom dat je beter begrijpt wat deze machines allemaal kunnen, hoe je ze moet bouwen, hoe je de gegevens verwerkt en hoe je waarde toevoegt voor mensen. Hoe meer mensen dat kunnen, hoe intelligenter de discussie erover wordt, hoe meer we de politici kunnen informeren en hoe meer we kunnen stemmen op politici die dat snappen, hoe groter de kans is dat er een positieve uitkomst is.
Google werkt hard aan het inzetten van AI. Daar hebben we de eerste voorbeelden van gezien met Duplex dat een kappersafspraak maakt. Microsoft's AI-bot belt met mensen en voert hele gesprekken. Hoe snel gaat het nu?
"Ik denk dat we meer IBM’s, Googles en Microsofts gaan zien die grote investeringen doen in AI. Het is de volgende golf. Dit is net als mensen in de vroege jaren ‘90 die investeerden in pc’s en ze konden programmeren. Dit is als mensen in de vroegen jaren 2000 die naar het web keken en zeiden: dat is hetgeen waar we goed in moeten worden. Datzelfde gebeurde met de opkomst van smartphones.
"Bedrijven moeten naar AI kijken, naar machine learning, naar de cloud, naar augmented reality en the internet of things en zeggen: daar moeten we goed in worden. Word er goed in, investeer en implementeer technologie met AI. Implementeer dat niet als onderdeel apps of websites maar als iets zelfstandigs AI."
Tijdens een presentatie zei je: de antwoorden zitten verstopt in de data. Maar wat zijn dan de vragen?
"De vragen: daar zitten de kansen. We moeten de betere vragen gaan stellen. AI die een afspraak maakt met mijn kapper: daar bespaar ik 10 seconden mee. We moeten echt met betere vragen komen. En we moeten betere oplossingen bedenken."
"Geef me iets waarmee ik echt tijd bespaar. geef me iets waarmee ik mezelf beter onderwijs. Geef me iets waarmee ik de juiste school vind voor mijn dochter. Geef me iets waarmee ik een beter mens word."
"Dit is AI. Het is krachtig. Laten we het gebruiken om belangrijke dingen te doen. Laten we het gebruiken om dingen te doen die er echt toe doen. Kunnen we dit alsjeblieft behandelen met de respect die het verdient."
"Afspraken bij de kapper maken? Dat is een kleine droom. We moeten groter dromen. We moeten groter dromen met onze gezondheidszorg. We moeten groter dromen met onderwijs. We moeten groter dromen met het oplossen van de opwarming van de aarde. Dat zijn problemen waar we AI kunnen inzetten."