Tech & business

'iPhone-apps leveren Nederland 167.000 banen op'

14 juni 2018 16:01 Aangepast: 14 juni 2018 16:36
Beeld © Apple

Het bouwen van apps voor iPhones en iPads levert Nederland direct en indirect 167.000 banen op. Daarmee staat Nederland op de vierde plaats in Europa. In Europa heeft Apple 1,76 miljoen banen 'gecreëerd', schrijft Apple. Het gaat om banen bij ontwikkelaars van apps, maar ook om banen bij leveranciers en Apple zelf.

In totaal hebben de Europese ontwikkelaars van apps meer dan 20 miljard euro omgezet, blijkt uit cijfers van het techbedrijf. Het gros van de omzet van Europese ontwikkelaars (92 procent) komt overigens van buiten Europa.

Nederland heeft van alle Europese landen de hoogste dichtheid van app-ontwikkelaars, afgezet tegen het totaal aantal banen. Het maakt 2 procent uit van onze banenmarkt, meldt Apple.

Amsterdam ontwikkelt erop los

In de top-30 Europese steden die het meest profiteren van de economie rondom het bouwen van apps staan vier Nederlandse steden. Amsterdam staat met 89.000 banen op de derde plaats in Europa. Alleen in Londen en Parijs zijn er meer mensen werkzaam rond de ontwikkeling van apps. 

Rotterdam staat met 33.000 banen op de achtste plek. Op enige afstand volgen Utrecht (14) met 22.000 banen en Eindhoven (20) met 20.000 banen.

Belangrijke Nederlandse apps

Apple noemt Proloquo2Go, Studies and Hidden Folks als belangrijke apps die zijn gemaakt in Nederland. Proloquo2Go is een app waarmee kinderen met autisme makkelijker leren praten. In het kort: een app voor de iPad met allerlei knopjes waarmee je zinnen vormt.

Met Proloquo2Go kunnen kinderen met autisme of het syndroom van Down makkelijker laten weten wat ze voelen en willen, zonder te kunnen lezen of praten. 

De game Hidden Folks werd vorig jaar door Apple bestempeld als beste iPad-game van het jaar. Daarin moet je zoeklen naar verstopte poppetjes en objecten op grote getekende zoekplaten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van