Tech & business

'Ook Microsoft ziet brood in supermarkten zonder kassa’s'

14 juni 2018 11:19 Aangepast: 14 juni 2018 11:19
Beeld © ANP

Met nieuwe technologie wil Microsoft een einde maken aan rijen voor de kassa's, maar ook aan het werk van caissières. De techreus zou werken aan een systeem waardoor de kassa uit de winkel verdwijnt en gaat de concurrentie aan met sterk geautomatiseerde supermarkten van Amazon.

Microsoft ontwikkelt nu een systeem dat volgt wat de winkelende consument in zijn wagentje of mandje legt.

Met de techniek zou het bedrijf de boer op zijn gegaan bij een aantal supermarktketens. Met Walmart, de grootste supermarktketen ter wereld, is zelfs al gesproken over een samenwerking. Dat zeggen goed ingevoerde bronnen tegen persbureau Reuters.

Amazon Go

Begin dit jaar opende Amazon Go een winkel in Seattle waar mensen met een Amazon-account kunnen winkelen zonder dat er een fysieke kassa bij komt kijken. 

Dat werkt zo: een klant scant zijn Amazon-app en Amazon volgt met sensoren en camera’s welke producten je pakt. Ook terugleggen van de producten kan. Het systeem herkent dat je toch op je keuze terugkomt en brengt het niet in rekening. Later dit jaar worden er nog twee van dit soort winkels geopend. Een in Chicago en een in San Francisco.

Het systeem waar Microsoft aan zou werken, zou supermarktketens kunnen helpen in de concurrentiestrijd die is losgebarsten, sinds Amazon zich ook ging richten op het winkelend publiek bij supermarktketens.

Vorig jaar nam Amazon namelijk de supermarktketen Whole Foods over voor 14 miljard euro. En het bedrijf was in de VS en Europa al actief met Amazon Fresh, waarmee het boodschappen thuis bezorgt. 

Markt is goed voor 50 miljard euro

Wanneer het systeem van Microsoft daadwerkelijk ingezet kan worden, is onduidelijk. Maar dat Microsoft zich op deze markt wil storten, is niet verrassend.

Kenners schatten dat alleen de Amerikaanse markt voor automatisch afrekenen, zonder kassa’s dus, goed is voor 50 miljard dollar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van