Bright

Samsung moet 539 miljoen betalen voor schenden Apple-patenten

25 mei 2018 10:11 Aangepast: 25 mei 2018 16:39
De zaak draait om het ontwerp van de iphone 3GS. Beeld © Getty Images

Samsung moet Apple 539 miljoen dollar betalen (460 miljoen euro) voor het schenden van ontwerppatenten voor smartphones. Samsung heeft onder andere de afgeronde hoekjes van de iPhone afgekeken en het raster van icoontjes op het startscherm.

Dat heeft de jury van een rechtbank in Californië bepaald. Het is het laatste hoofdstuk van de slepende rechtszaak tussen Apple en Samsung. 

1 miljard

Apple klaagde Samsung in 2011 aan omdat de Zuid-Koreanen bepaalde technologie en ontwerpkenmerken van de iPhone-fabrikant zouden hebben gebruikt bij hun eigen telefoons. Dit leidde tot een reeks rechtszaken die wereldwijd werden uitgevochten waaronder bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Overigens was eerder al bepaald dat Samsung bijna 400 miljoen dollar aan Apple moest betalen. Nu wordt dat bedrag dus verhoogd met nog eens met 139 miljoen dollar. De 539 miljoen is een stuk minder dan 1 miljard dollar schadevergoeding die Apple volgens een eerder vonnis zou moeten krijgen. 

De nieuwe uitspraak is de definitieve uitspraak en volgens Bloomberg is een beroep niet mogelijk. Samsung is teleurgesteld. Volgens de advocaat van de fabrikant is de uitspraak 'niet onderbouwd met bewijs'. Zelf vond Samsung dat het maar 28 miljoen moest betalen voor de inbreuk. 

'Niet om het geld'

Apple is blij en zegt in een statement dat het hen niet om het geld te doen was, maar om de bescherming van het product. "We geloven in onze waarde van design en onze teams werken onvermoeibaar om innovatieve producten te creëren om onze klanten te verheugen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van