Tech & business

Vanaf vandaag kun je al je Apple-gegevens downloaden: zo werkt het

23 mei 2018 13:19 Aangepast: 23 mei 2018 13:19
Beeld © Getty Images

Het is vanaf vandaag makkelijker als Europese gebruiker van diensten van Apple om te bekijken welke gegevens het bedrijf over je heeft verzameld. Daarnaast kun je die gegevens downloaden en je account deactiveren of verwijderen.

Vorige week werd duidelijk dat Apple de nieuwe opties beschikbaar zou maken, net op tijd voor de invoering van de nieuwe privacywet AVG, aankomende vrijdag.

Dat kun je vanaf nu dus doen via de Apple ID-accountpagina en een speciale nieuwe pagina. Daar kun je, na het inloggen, al je gegevens beheren, een kopie van al je gegevens downloaden, persoonlijke informatie aanpassen, je account deactiveren en deze ook verwijderen.

Bladwijzers, e-mails en foto's

De gegevens die je kunt downloaden, lopen uiteen van een overzicht wanneer je bent ingelogd in de iCloud-diensten, de gebruiksinformatie van iCloud-apps en welke apps je hebt gekocht tot je bladwijzers, e-mails, alle foto’s die je hebt opgeslagen in de clouddiensten.

Miniatuurvoorbeeld

Het is mogelijk om de gegevens per onderdeel te downloaden of in een totaalpakket. Apple waarschuwt dat het tot zeven dagen kan duren tot al je gegevens zijn verzameld. Je krijgt een mail wanneer alles klaar staat om te downloaden.

Daarna kun je je gegevens meenemen naar een andere dienst, als je dat wil. Daarmee voldoet het techbedrijf aan het recht op dataportabiliteit - een onderdeel van de nieuwe privacywet.

Deactiveren

Een andere nieuwe mogelijkheid is het deactiveren van je account. Als je daar als gebruiker voor kiest, heeft Apple geen toegang meer tot je gegevens en worden die ook niet langer gebruikt.

Het duurt zeven dagen tot je account echt niet meer te gebruiken is. Die dagen gebruikt het bedrijf om te kijken of het verzoek echt is, of dat je account bijvoorbeeld overgenomen is door iemand anders. Dat doet het door een bevestigingsmail te sturen, maar ook door te kijken naar waar vandaan het verzoek komt.

Ben je het grootste deel van het jaar in Amsterdam en komt het verzoek vanuit Peru, dan weet Apple dat er iets aan de hand is. Als het lijkt dat het niet in de haak is, wordt het verzoek genegeerd.

Reactiveren met een code

Als je je account deactiveert krijg je een code, die je goed moet bewaren. Zonder deze code is het niet mogelijk om je account opnieuw te activeren. Alle gegevens die Apple van je had, van foto's tot gebruiksgegevens, blijven negen tot tien jaar bewaard. Daarna wordt dat allemaal gewist.

Voor het wissen van je account geldt ongeveer dezelfde methode. Het grootste verschil is dat je nu wel echt al je gegevens kwijt bent en dat Apple dertig dagen de tijd neemt om alles daadwerkelijk te wissen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van