De game Fortnite is mateloos populair en er is een kans dat je gamende zoon of dochter hier ook een graantje van mee kan pikken. Als het aan ontwikkelaar Epic Games ligt, wordt het spel namelijk ook groot als e-sport. Om de e-sporters te lokken, maakt het bedrijf 100 miljoen dollar aan prijzengeld vrij.
Hoe je als gamer of e-sporter jouw deel van de buit binnen kunt halen is nog onduidelijk. Epic Games maakt op een later tijdstip bekend hoe de competities eruit komen te zien.
Het spel, dat je kunt spelen op smartphone, console en pc, doet het zo goed dat het bedrijf het prijzengeld wel kan missen. Alleen al met de smartphoneversie van het spel haalde Epic Games 25 miljoen dollar omzet binnen in de eerste 30 dagen, berekende onderzoeksbureau Sensor Tower.
Als deze zomer ook de Android-versie uitkomt, zal die omzet groeien tot meer dan 500 miljoen dollar, denkt het bureau. Andere analisten zijn minder voorzichtig en verwachten meer dan 1 miljard dollar omzet.
Het succes verklaard
Mocht je het spel, of eigenlijk de spelvariant Battle Royale, nog niet kennen: het komt neer op 100 spelers die op een eiland belanden en elkaar uit moeten schakelen. Degene die overblijft wint. Een simpel spelconcept dat goed aan lijkt te slaan, want het spel wordt wereldwijd door meer dan 40 miljoen spelers gespeeld.
"Het is laagdrempelig en makkelijk. En het is heel sterk dat de game ook op mobiele telefoons te spelen is", legt gamejournalist Jan Meijroos het succes uit.
En het ziet er vriendelijk uit. "Het is kleurrijk, toegankelijk en cartoonesk. Het is een beetje knipogend naar andere games. Het is niet heel serieus of grimmig. Call of Duty is bijvoorbeeld meer volwassen en heeft een militaire uitstraling", zegt Meijroos.
Dat zorgt ervoor dat het spel onder jongeren, jongens én meisjes, en volwassenen veel gespeeld wordt. Niet onbelangrijk: het is gratis. "Alles klopt gewoon."
Microtransacties
De miljoenenomzet haalt Epic Games uit de microtransacties in het spel. Kleine uitgaven waarmee de spelers bijvoorbeeld een ander outfit voor hun personage kunnen kopen.
Of dus dansjes die je kunt doen om bijvoorbeeld andere spelers te vernederen als je ze verslaat. "Dat kun je allemaal kopen en verdienen door het spel te spelen. Maar het kan ook sneller: dan moet je die dus kopen", zegt Meijroos.
Influencers
Dat al die miljoenen mensen het spel hebben opgepakt komt deels door de simpele opzet van het spel. Maar social influencers en streamers hebben ook hun steentje bijgedragen aan de hype, zegt Meijroos.
"Het wordt wel gesuggereerd dat grote YouTubers en celebrities geld hebben gekregen om het te spelen. Het wordt niet met zoveel woorden gezegd. Maar dat is duidelijk aan de orde."
Zo speelde een populaire streamer ineens een potje Fortnite met rapper Drake en een bekende American Football-speler. Dat zorgde meteen voor een recordaantal kijkers op streamingplatform Twitch. De stream werd door 635.000 mensen live bekeken.
En ook in Europa zijn er sporters die kennelijk graag Fortnite spelen. Atlético Madrid-speler Antoine Griezmann, oud-FC Utrecht voetballer Yassin Ayoub en Cardiff City-speler Callum Peterson zijn ook verknocht aan het spel.
Dat lieten ze alle drie zien door een dansje te doen na het scoren van een goal. En dat dansje is afgeleid van een overwinningsdansje uit het spel.
Precies zo ontstaat een vliegwiel, zegt Meijroos. Want als iets populair is, hebben streamers op YouTube en Twitch dat snel in de smiezen.
"Alle YouTubers duiken op Fortnite. Ze spelen niet wat ze leuk vinden, maar vooral wat populair is. Het is eigenlijk heel saai, want ze spelen om die views te pakken."
Concurrentie
Het succes is ook andere uitgevers en ontwikkelaars niet ontgaan. Zo gaf de grootste uitgever ter wereld Activision Blizzard toe dat de verkoopcijfers lijden onder de populariteit van Fortnite.
Meijroos: "Het feit dat de nieuwe Call of Duty ook een Battle Royale-modus krijgt, geeft aan dat ze het voorbeeld van Epic Games volgen. Vroeger was Call of Duty bepalend in het shooter-genre. Nu volgen ze. Dat is echt opvallend."
Toch is het niet voor iedere ontwikkelaar handig om op de band wagon te springen, benadrukt Meijroos. "De studio Boss Key Productions is onlangs dichtgegaan. Ze probeerden eerst mee te gaan in de hype van een ander spel: Overwatch. Dat heeft het niet gered. Dat probeerden ze daarna ook met de Battle Royale-variant. Maar het was too little, too late. De geldkraan ging dicht."
Nog zeker een jaar
Hoe lang de hype nog doorgaat? "De ontwikkelaar blijft updates toevoegen om het interessant te houden. Daarnaast proberen ze ook de verhaallijn wat uit te breiden", zegt Meijroos.
En het werkt samen met andere populaire franchises. Zo zijn er in Fortnite ook spelers te zien die eruit zien als een van de hoofdpersonages uit actieheldenfilm Avengers: Infinity Wars. "Dat verwacht ik de komende tijd nog wel meer. Fortnite zal zeker nog een jaar stevig doorgaan."