Ga naar de inhoud
Tech & business

Weer een nieuwe muziekdienst: YouTube Music

Beeld © YouTube

YouTube gaat de directe concurrentiestrijd aan met Spotify, Apple Music en Amazon Music en komt met een nieuwe eigen muziekstreamingdienst: YouTube Music.

Met de nieuwe dienst gaat YouTube eindelijk onderscheid maken tussen alle verschillende soorten video's en muziek. Want, zo schrijft het bedrijf, YouTube is gemaakt voor video en niet alleen muziek.

Kruisbestuiving

Er blijft wel een grote mate van kruisbestuiving. Want de catalogus van YouTube Music bestaat uit miljoenen liedjes, afspeellijsten en meer. Dat wordt aangevuld met de muziekvideo’s die op YouTube staan.

Miniatuurvoorbeeld

Er komt een mobiele app en een desktopversie van de nieuwe dienst. YouTube Music is vanaf volgende week beschikbaar in de VS, Mexico, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea. In de weken daarna volgen een aantal Europese landen. Het is niet bekend wanneer Nederland aan de beurt is.

Een abonnement voor YouTube Music kost 10 dollar per maand. Er is ook een gratis versie, waar je advertenties voorgeschoteld krijgt.

YouTube Music kan ook muziek aanraden op basis van je locatie. Als je rustig in het park loopt, kan het bijvoorbeeld andere suggesties doen dan wanneer je aan het fitnessen bent.

Concurrentiestrijd

In de strijd om betalende muziekliefhebbers moet YouTube het vooral opnemen tegen Spotify en Apple Music.

Spotify is de grootste muziekstreamingdienst. Het Zweedse bedrijf heeft meer dan 170 miljoen gebruikers, waarvan er 75 miljoen een betaald abonnement hebben. 

Daarachter volgt Apple op een afstandje. Ceo Tim Cook maakte deze week bekend dat Apple Music meer dan 50 miljoen gebruikers heeft. Het is niet duidelijk hoeveel daarvan betalen om de dienst te gebruiken. Maar toen Apple door de grens van 40 miljoen maandelijkse gebruikers ging waren er 8 miljoen gebruikers met een gratis account.

Wel of geen vervanger van Google Play Music

In het bericht waarin YouTube de dienst aankondigt wordt niet expliciet gezegd dat dit de vervanger wordt van Google Play Music. Gebruikers van die dienst krijgen automatisch toegang tot YouTube Music maar kunnen hun Google Play Music-account gewoon blijven gebruiken.

Verschillende techsites melden wel al dat de dienst de vervanger wordt van Google Play Music. 

YouTube Red op de schop

Naast de nieuwe muziekdienst maakte YouTube ook bekend dat abonnementsdienst YouTube Red op de schop gaat. Daar komt YouTube Premium voor in de plaats.

Die dienst kost 12 dollar en biedt hetzelfde als de oude variant: geen advertenties, offline afspelen en toegang tot exclusieve video’s en series van YouTube. Voor dat bedrag krijg je ook toegang tot de muziekdienst YouTube Music.