Tech & business

Tekort aan technici: 'Bedrijven moeten meer 50-plussers opleiden'

07 mei 2018 05:57 Aangepast: 07 mei 2018 05:57
Beeld © ANP

Een slecht imago, de vergrijzing en onderwijs dat slecht aansluit op het bedrijfsleven. Nederland heeft een nijpend tekort aan technici en 'dat is slecht voor onze concurrentie-positie'. Een oplossing ligt bij enthousiaste 50-plussers.

Technisch opleidingsinstituur ROVC doet jaarlijks onderzoek naar naar de techsector. Hieruit blijkt dat de helft van de technische organisaties verwacht dat het tekort aan personeel in de sector onze concurrentiepositie bedreigt en Nederland op een achterstand zet.

Meer installateurs, minder verwarmingsmonteurs

Door bijvoorbeeld de verduurzaming is er grote behoefte aan installateurs voor waterpompsystemen, zonnepanelen en brandstofcellen en zal de vraag naar verwarmingsmonteurs afnemen.

Zie ook: Gezocht: 120.000 mensen voor de Nederlandse techindustrie

Maar ook ontwikkelingen op het gebied van internet, virtual reality en kunstmatige intelligentie vragen andere vaardigheden van technici en dat betekent dat er personeel nodig is met de juiste ervaring.

50-plussers zijn de toekomst

In de discussie over het tekort aan technici, die al jaren speelt, wordt één groep volgens John Huizing, directeur technische opleidingen bij ROVC, vergeten: 50-plussers. "Er zitten genoeg mensen thuis die gerichte bijscholing zo aan de slag kunnen." Het grote voordeel daarbij: "Je kunt hun scholing precies laten aansluiten bij wat nodig is op de werkvloer."

Als voorbeeld geeft hij mensen die werken in drukkerijen. "Daar is vanwege de digitalisering steeds minder behoefte aan. Hoewel deze mensen geen technische opleiding hebben, hebben ze vaak wel affiniteit met techniek. Die kunnen dus zo bijschoold worden."

Voor de techbarometer zijn bijna duizend mensen ondervraagd die in de techsector werken. 79 procent hiervan verwacht de komende vijf jaar een tekort aan technici. Veel bedrijven zijn in de crisis goede krachten kwijtgeraakt en moeten die tekorten nu weer aanvullen. Dat geldt voor de (petro)chemie, de maritieme branche en de installatiebranche, maar ook voor de bouw. 

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) stelt dat tussen dit jaar en 2022 zo'n 55.000 nieuwe arbeidskrachten nodig zijn en daar zijn elektrotechnici en schilders nog niet eens in meegenomen. Volgens het ROVC zijn er in de techniek 170.000 vacatures. Er is vooral behoefte aan mbo'ers met een paar jaar werkervaring. 

Ergernis

De grootste ergernis van technische bedrijven, zo blijkt uit de barometer, is dat er vaak onbekwame mensen reageren op hun vacatures. Huizing: "Ze zijn dus wel enthousiast. Bedrijven zouden veel meer moeten kijken naar iemands motivatie, alleen doen ze dat niet. Ze gaan liever op zoek naar de ideale kandidaat."

Die ideale kandidaat is breed opgeleid op MBO 4-niveau en midden dertig. "Alleen heeft die groep wel keuze uit twintig banen", zegt Huizing. "Kijk daarom ook naar mensen die voor zestig procent aan de eisen voldoen, ga in gesprek met opleidingen en kijk ook naar vluchtelingen met een verblijfstatus."    

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van