Ga naar de inhoud
Bright

Tweedehands elektrisch rijden: alles over de accu

Beeld © Bright

De accu is het belangrijkste onderdeel bij de aanschaf van een tweedehands elektrische auto. De vragen die je moet stellen volgens autotester Rutger: hoeveel capaciteit heeft de accu gekregen in de fabriek? Hoeveel is daar nu nog van over? Hoe lang kan hij nog meegaan?

Fabrikanten van elektrische auto's durven allemaal te beloven dat je na acht jaar of 200.000 kilometer nog zeker 80 procent van de capaciteit van je accu overhebt. In praktijk blijkt dat voor de meeste auto's nog een redelijk voorzichtige schatting.

10 procent verlies kan pijn doen

Er zijn Tesla's te koop met bijna 300.000 kilometer op de teller die nog meer dan 90 procent accucapaciteit hebben. Maar ik heb ook een eerste generatie Nissan Leaf gevonden van 7 jaar oud die met 100.000 kilometer nog 79 procent capaciteit had. De accu wordt dus sowieso langzamerhand minder, de vraag is hoe snel dat gaat en hoeveel last je er van hebt.

De eerste Leafs, BMW i3's en Renault Zoe's hadden allemaal accu's van rond de 20 kWu die in slechte slechte omstandigheden (koud, hard rijden) een bereik van minder dan 100 kilometer hebben. Verlies je daar 10 procent van, dan doet dat echt pijn.

Lees ook: Tweedehands elektrisch rijden: dit is er te koop

Heb je een Tesla die een bereik had van 200 kilometer, dan is die 10 procent verlies voor je dagelijkse kilometers makkelijker te verhapstukken. 

Snelladen: geen probleem

Hoe snel een accu aftakelt hangt onder andere af van het laden. Vaak wordt gedacht dat snelladen ervoor zorgt dat de capaciteit sneller afneemt dan bij gewoon laden, maar dat blijkt in de praktijk vaak niet te kloppen. 

Renault bijvoorbeeld verkoopt de elektrische Zoe in principe zonder accu, de batterij zit er wel in maar huur je van de fabrikant. Daar zat eerst nog een snellaadboete op, omdat snelladen niet goed zou zijn. Die boete bestaat niet meer, omdat het effect op de kwaliteit van de batterij niet zo groot is als gedacht.

Veel Tesla's laden bijna alleen maar met snelladers en daarvan zijn ook weinig consequenties te zien.

Leaf wel problemen?

De eerste generatie Nissan Leaf, gemaakt tussen 2011 en 2013, lijkt het wat minder goed te doen. Een aantal gebruikers zeggen het te merken, maar echt hard bewijs is er niet voor.

Bij de Nissan Leaf is het mogelijk om op het dashboard te zien of alle capaciteit nog aanwezig is, maar er zijn ook mogelijkheden om de boel heel precies uit te lezen. Leden van de Nissan Electric Club doen dat wel eens voor mensen die een nieuwe auto willen kopen.  

De beste opties per budget

Over het algemeen houden de accu's van tweedehands elektrische auto's zich beter dan verwacht. Wie goedkoop wil instappen, kan een Zoe kopen van 12.500 euro met een gehuurde accu. Omdat je geen wegenbelasting betaalt is die 59 euro voor accuhuur per maand wat beter te verteren.

Wie wat meer geld heeft of wat meer ruimte wil (of allebei), koopt een Leaf van na 2013 en laat de accu voor aanschaf testen. Daarmee rijd je per kilometer dan nog wat voordeliger. heb je een budget van boven de 20.000 euro kan naar auto's kijken als de Kia Soul of de Nissan Leaf met de 30 kWu-accu. 

Meer op Bright.nl:
Tweedehands elektrisch rijden: wat is er te koop?