Bright

Herbruikbare raket Bezos wordt 'betrouwbaarder dan die van Musk'

01 mei 2018 11:49 Aangepast: 04 mei 2018 04:08
Beeld © Getty Images

Jeff Bezos, de ceo van Amazon en daarmee de rijkste man op aarde, wil met zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin SpaceX-baas Elon Musk de loef afsteken. Blue Origin werkt aan een herbruikbare raket, New Glenn, die 'betrouwbaarder en flexibeler' moet zijn dan die van Musk.

De New Glenn is een krachtige raket die ook satellieten kan lanceren, waarmee Blue Origin een directe concurrent van SpaceX wordt. SpaceX slaagde er al meermaals in om delen van raketten na de lancering weer te laten landen en ze opnieuw te gebruiken.

Varend schip

Afgelopen zondag vertelde een medewerker van Blue Origin dat het bedrijf New Glenn wil laten landen op een varend platform in zee. Niet zoals SpaceX nu doet, op een platform op een vaste locatie op zee of op het land.

Het Blue Origin-schip moet in beweging blijven terwijl de raket eraan komt. Volgens de medewerker biedt het schip een betere stabiliteit, waardoor landingen bij slechtere weersomstandigheden mogelijk zouden zijn. Blue Origin zou 'betrouwbaarder en flexibeler' worden dan de concurrent.

Landen op zee lastig

In maart mislukte nog een poging van SpaceX om een gedeelte van een Falcon 9-raket te vangen op open zee. De zee was toen onstuimig, met golven tot zes meter hoog. 

Blue Origin testte afgelopen weekend voor de achtste keer zijn kleinere New Shepard-raket, die ook weer veilig op aarde wist te landen. Dat is te zien in onderstaande video:

Boeing

Niet alleen Bezos zit achter Musk aan om de belangrijkste speler in de ruimtevaart te worden. Ook Boeing doet mee in de raketstrijd. Volgens het bedrijf is de nieuwe Falcon Heavy-draagraket van SpaceX niet groot genoeg om aan NASA's eisen voor missies naar 'deep space' te voldoen.

"Als de door Boeing gebouwde Space Launch System operationeel is, zal het de meest krachtig ooit zijn." Die draagraket zal niet eerder dan in 2020 klaar zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van