Ga naar de inhoud
Tech & business

Brits parlement eist 'vrijwillige' komst Zuckerberg, anders dagvaarding

Zuckerberg tijdens het verhoor in Amerika Beeld © EPA

Het Britse parlement heeft Facebook-ceo Mark Zuckerberg nogmaals uitgenodigd om te verschijnen voor een commissie. Komt hij niet, dan wordt hij gedagvaard, zo dreigt het parlement.

De commissie voor digitaal, cultuur, media en sport zoekt naar antwoorden van Facebook op het privacyschandaal rondom Cambridge Analytica. "Er zijn veertig miljoen Facebookgebruikers in het Verenigd Koninkrijk en zij verdienen accurate antwoorden van Facebook", schrijft de commissie. "En antwoord op de vraag of het bedrijf in staat is om gebruikersdata veilig te houden."

Zie ook: Moet je je zorgen maken over je gegevens na het Facebookschandaal

Binnenkort is Zuckerberg in Europa om te spreken voor het Europees Parlement. De Britten wensen nu dat hij dan ook naar Londen komt, om precies te zijn op 24 mei.

Britten dreigen met dagvaarding

Het Britse parlement hoopt dat hij vrijwillig gehoor geeft aan de uitnodiging. Ze merken op dat Zuckerberg normaal gesproken niet onder de jurisdictie van het Britse parlement valt. Maar dat doet hij de eerstvolgende keer dat hij het land binnenkomt wel.

Als Zuckerberg niet positief reageert op de uitnodiging, zal er dan ook een formele dagvaarding volgen. Dat betekent dat hij de eerstvolgende keer dat hij in het Verenigd Koninkrijk is, voor de commissie moet verschijnen.

Technisch directeur gaf niet genoeg antwoorden

Mike Schroepfer, technisch directeur van Facebook, verscheen eind april al voor de parlementscommissie. Hij werd stevig ondervraagd, maar de parlementsleden waren bepaald niet gelukkig met de antwoorden, die volgens hen onvolledig waren. Vandaar dat ze nu de ceo zelf willen horen. 

Ze willen dat Zuckerberg in eigen persoon antwoord komt geven op 39 vragen die ze nu nog onbeantwoord achten. Zo willen ze weten op hoeveel procent van de websites op het internet Facebook gebruikers volgt, wie er besloten heeft gebruikers niet te vertellen over het lek in 2015 en wanneer Zuckerberg geïnformeerd werd over Cambridge Analytica.

Meer op rtlz.nl:

Dit is een artikel van