Ga naar de inhoud
Tech & business

Facebook schrapt contracten met datahandelaren

Beeld © ANP

Facebook beëindigt de contracten met datahandelaren die adverteerders helpen om heel gerichte advertenties te kunnen maken. Volgens het bedrijf is het gangbaar om data van derde partijen te gebruiken voor het maken van gerichte advertenties, maar Facebook stopt er toch mee om de privacy van gebruikers beter te beschermen.

Het sociale netwerk stopt het komende half jaar gefaseerd met de dienst, maakte Facebook gisteren bekend. Daarmee komt een eind aan de mogelijkheid voor adverteerders om reclame bij heel specifieke gebruikers op het scherm te krijgen. Daar werden gegevens voor gebruikt die verzameld werden door datahandelaren zoals Acxiom Corp en Experian PLC. 

Targeting

Adverteerders kochten die gegevens bij handelaren die de data weer bij bronnen buiten Facebook haalden. Daarmee was het mogelijk om doelgroepen op het sociale netwerk nog verder te verkleinen tot bijvoorbeeld mensen die een koophuis hebben of een specifiek product kochten in het verleden. 

De datahandelaren konden geen gegevens leveren over consumenten uit Nederland, blijkt uit een pagina voor adverteerders op Facebook.

Gegevens beter beschermen

Het sociale netwerk staat sinds anderhalve week onder flinke druk om gebruikersgegevens beter te beschermen. Dat balletje kwam aan het rollen toen Amerikaanse kranten schreven dat gebruikersgegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers waren misbruikt door het databedrijf Cambridge Analytica. 

Gisteren maakte de techreus ook bekend dat het makkelijker wordt voor Facebook-gebruikers om je gegevens in te zien en te verwijderen als die wens er is.

 

Lees ook: Ook in Nederland word je met microtargeting politiek bestookt