Ga naar de inhoud
Tech & business

Facebook-baas Mark Zuckerberg legt toch verantwoording af

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg verschijnt voor het Amerikaanse Congres om uitleg te geven over het lekken van gebruikersgegevens. De hoorzitting is aanstaande woensdag.

Dat meldt het Amerikaans Congres in een verklaring. Het is opmerkelijk, want Zuckerberg heeft tot nu toe altijd weten te vermijden dat hij zelf moest getuigen over de problemen op zijn platform. Onlangs sloeg hij een uitnodiging van het Britse parlement af. Hij stuurde in plaats daarvan twee werknemers naar de Britse hoorzitting.

'We waarderen het dat Zuckerberg wil getuigen'

Vertegenwoordigers van het Amerikaanse Congres Greg Walden en Frank Pallone Jr. schrijven dat zij het 'waarderen dat meneer Zuckerberg wil getuigen'. Ze noemen de hoorzitting 'een belangrijke gelegenheid om privacyproblemen te belichten en alle Amerikanen te helpen begrijpen wat er gebeurt met hun persoonlijke informatie'.

Zuckerberg verschijnt woensdag 11 april om 10 uur lokale tijd voor het Congres om te praten over ‘Facebooks gebruik en de beveiliging van gebruikersdata’.

Cambridge Analytica

Facebook ligt onder vuur nadat bekend werd dat het bedrijf Cambridge Analytica de gegevens van 50 miljoen Facebookgebruikers in handen heeft gekregen. Het bedrijf gebruikte de gegevens voor politieke campagnes.

Dat had niet mogen gebeuren, verklaarde Zuckerberg eerder via advertenties in Britse kranten waarin hij zijn excuses aanbood.

Naast hoorzittingen in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is ook de Amerikaanse beurstoezichthouder FTC een onderzoek begonnen naar mogelijke privacyschendingen. Ook in Groot-Brittannië wordt onderzoek gedaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van