Uber heeft wereldwijd inmiddels drie markten verlaten. Dat betekent volgens het bedrijf niet dat het bezig is met een grote uitverkoop. De verkoop van de activiteiten van Uber in Zuidoost-Azië aan concurrent Grab, is de allerlaatste keer, belooft ceo Dara Khosrowshahi.
Khosrowshahi noemt het een terechte vraag of de verkoop van onderdelen aan concurrenten onderdeel van de strategie is, omdat het de derde keer in een paar jaar tijd is dat Uber dat doet. "Het antwoord op die vraag is nee", schrijft Khosrowshahi in een e-mail aan zijn personeel waarin hij de deal toelicht.
Concurrentiestrijd
Door over de hele wereld actief te blijven, liep het bedrijf het gevaar op te veel fronten tegelijk de strijd aan moest gaan met concurrenten, aldus de ceo.
Door ook Zuidoost-Azië te verlaten kan Uber zich meer richten op de kernmarkten. Khosrowshahi wil dat het bedrijf nu op een normale manier groeit, dus zonder overnames te doen, via alle diensten die het nu al aanbiedt.
Exit Zuidoost-Azië, Rusland en China
Door de verkoop van de Zuid-Oostaziatische tak aan concurrent Grab, komt een eind aan het avontuur in onder meer Singapore, Indonesië, Maleisië en Thailand. Uber investeerde de afgelopen vijf jaar zo'n 700 miljoen dollar om daar een poot aan de grond te krijgen. Het bedrijf krijgt met de verkoop een aandeel van zo'n 27,5 procent in Grab.
Eerder hield Uber het voor gezien in Rusland en China. Na een hevige concurrentiestrijd om de Chinese consument verkocht Uber zijn Chinese tak, na een investering van zo'n 2 miljard euro, twee jaar geleden aan Didi Chuxing.
Vorig jaar was er een vergelijkbare deal in Rusland toen het de activiteiten daar verkocht aan Yandex.