Ga naar de inhoud
Tech & business

'China gaat strijd om beste kunstmatige intelligentie winnen'

Beeld © Getty Images

China gaat de VS aftroeven en wordt het land met de beste kunstmatige intelligentie. Daarvan is Dong Tao, de vice-voorzitter van een Chinese tak van de Zwitserse bank Credit Suisse, overtuigd.

De twee landen domineren het onderzoek en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, maar de kans is groot dat China de concurrentiestrijd wint, denkt Tao. "Dat komt niet omdat Chinese bedrijven beter zijn dan Amerikaanse bedrijven", zegt Tao op de Asian Investment Conference in Hong Kong, waar het Amerikaanse CNBC over schrijft.

"Wat China groot gaat maken in kunstmatige intelligentie is dat China geen serieuze wetgeving heeft om de data van burgers te beschermen", zegt Tao tegen journalisten.

China loopt nog achter

Op dit moment gaan de ontwikkelingen in de VS harder en loopt China flink achter, blijkt uit een onderzoek van het Future of Humanity Institute van de Universiteit van Ofxord.

Op het gebied van ontwikkeling van machines, onderzoek, de ontwikkeling van algoritmes en het vinden van commerciële toepassingen voor kunstmatige intelligentie doet Amerika het beter. Alleen op het gebied van de ontwikkeling van big data heeft China een voorsprong. 

Miljard gebruikers voor WeChat

Toch denkt Tao dat China de VS gaat inhalen, juist door die hoeveelheid data goed in te zetten. Hij noemt de Chinese berichtendienst WeChat als voorbeeld. Dat heeft bijna een miljard gebruikers en via het sociale platform worden 7 miljard berichten per dag gedeeld, zegt Tao.

Hij legt uit hoe de Chinese ontwikkeling van kunstmatige intelligentie daarvan kan profiteren. "Dat is een gigantische bron van data. Ze gaan daarmee een voordeel behalen in beeldherkenningssoftware."

Strengere regels

De uitspraak komt op het moment dat Facebook onder vuur ligt omdat de gegevens van 50 miljoen gebruikers in handen kwamen van databedrijf Cambridge Analytica. Die misbruikte de gegevens om politieke campagnes te beïnvloeden.

Tao verwacht niet dat Chinese techbedrijven onder de gevolgen uitkomen van het schandaal rond Facebook. Hij denkt dat ook China in de toekomst moet geloven aan strengere wetten die de privacy van burgers beschermt.

Het is volgens Tao een uitdaging voor de Chinese overheid om een goede balans te zoeken tussen de bescherming van privacy zonder de groeiende tech-sector in het land te schaden.