Toekomtsmakers

ECN investeert half miljoen in efficiënter maken zonnepanelen

30 augustus 2016 11:48 Aangepast: 30 juli 2017 13:00
Beeld © Getty

Het energie-onderzoeksinstituut ECN heeft een nieuwe laseropstelling waarmee materiaal kan worden bewerkt op een manier die tot nu toe niet mogelijk was. De laser kan bijvoorbeeld flinterdunne laagjes van een zonnepaneel verwijderen, waardoor zonnepanelen een hoger rendement opleveren.

Eerder was dat nog niet mogelijk, vertelt Martijn de Keijzer, die zich bij ECN met lasers bezighoudt. "De laser die wij nu gebruiken werd eerder alleen in het lab gebruikt, maar wij hebben hem nu in een opstelling neergezet die het mogelijk maakt om er producten mee te bewerken." De laser zelf kostte ongeveer twee ton, maar door de opstelling te bouwen was ECN in totaal ongeveer een half miljoen euro kwijt.

Tiende procent

Met de laser kunnen kleine laagjes, dunner dan een menselijke haar, van zonnecellen worden verwijderd. Die laagjes zijn nodig om de reflectie van de zonnepanelen te verminderen, zodat er meer zonlicht omgezet kan worden in elektriciteit. "Maar het is natuurlijk niet gunstig als die laag heel dik is."

"Door de laag dunner te maken met deze laser, kunnen we het rendement van de zonnepanelen verhogen", vertelt De Keijzer. "En de producenten van zonnepanelen doen al een moord voor een tiende procent rendementsverbetering."

Investering

Of die tiende procent te behalen is, wil De Keijzer niet zeggen. "Het project loopt nog, dus sommige details kunnen we niet vrijgeven." Maar hij denkt wel dat de laser dusdanig veel rendement oplevert, dat het bedrijfsleven erin geïnteresseerd is. "Door hem te verhuren halen we die investering er dus wel uit", zegt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van