Ga naar de inhoud
Bright

Franse overheid bouwt eigen, veilige WhatsApp-variant

De Franse president Macron is een groot fan van Telegram. Beeld © Getty Images

Uit angst voor spionage ontwikkelt de Franse overheid een eigen chatapp voor ambtenaren. De app, waarvan de naam onbekend is, wordt op dit moment getest door ongeveer twintig ambtenaren.

De verwachting is dat de app deze zomer voor de hele overheid de verplicht wordt. In een later stadium kan de app mogelijk ook worden vrijgegeven voor alle inwoners van Frankrijk. De app is ontworpen door een ontwikkelaar in dienst van de overheid, zegt een woordvoerder tegen Reuters.

"We moeten een manier vinden om een veilige berichtendienst te hebben die niet versleuteld is door de Verenigde Staten of Rusland", zegt de woordvoerder.

Telegram verboden in Rusland

De app is waarschijnlijk een alternatief voor Telegram waar de Franse premier Emmanuel Macron een groot fan van is. Met zijn ministers en vertrouwelingen overlegt hij vaak via die app.

Zowel Telegram als WhatsApp bieden versleuteling van eindgebruiker naar eindgebruiker. Dat betekent dat het bericht niet zichtbaar is voor de makers van de app of voor derde partijen. Bij Telegram moet je die versleuteling wel zelf inschakelen, het staat standaard uit

Telegram is sinds enkele dagen verboden in Rusland, omdat de chatdienst de encryptie niet wilde opschorten, zodat de Russische overheid kon meekijken met de verzonden berichten.