Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech & business

Ex-ceo Cambridge Analytica weigert uitleg aan Brits parlement

17 april 2018 17:22 Aangepast: 03 mei 2018 01:42
Alexander Nix werd in maart op non-actief gezet door zijn bedrijf. Beeld © AFP

Alexander Nix, de oud-topman van Cambridge Analytica, wil toch geen tekst en uitleg geven over de werkwijze van zijn bedrijf aan het Britse Lagerhuis. De geplande hoorzitting rond de misbruik van Facebook-data gaat niet door.

Nix zou woensdagmiddag vragen beantwoorden van de onderzoekscommissie Digital, Culture, Media and Sport van het Britse parlement. Maar zojuist is duidelijk geworden dat hij niet komt opdagen.

De reden hiervoor zou zijn dat er inmiddels een onderzoek naar hem loopt door het ICO, de Britse toezichthouder voor databescherming die boetes kan uitdelen.

Nix op non-actief

Databedrijf Cambridge Analytica is de spin in het web van het laatste privacyschandaal bij Facebook. Nix speelde als ceo een belangrijke rol bij de onderneming, die ongevraagd gegevens van zeker 87 miljoen Facebook-gebruikers doorverkocht als kiezersprofielen waarmee campagneteams vervolgens gericht kiezers konden bereiken.

Nix werd op 20 maart op non-actief gezet door Cambridge Analytica nadat hij deze gang van zaken in een undercover-verslag van Channel 4 onthulde, waarbij hij ook uitspraken deed over het inzetten van prostituees.

'Veel meer data misbruikt'

De oud-topman verscheen in februari overigens wel voor het Britse parlement. Toen claimde hij nog dat zijn bedrijf geen Facebook-data had gebruikt. Door met name de onthullingen van klokkenluider Christopher Wylie, de Canadese oud-medewerker die het datalek blootlegde, weten we dat Facebook-data volop gebruik werd om profielen te vormen.

Wylie verscheen vandaag net als Brittany Kaiser, oud-directeur bij het bedrijf, wel voor de onderzoekscommissie in Londen. Volgens Kaiser heeft Cambridge Analytica veel meer dan de 87 miljoen Facebook-accounts misbruikt, onder meer via een quiz met de naam 'Sex Compass' die onder valse voorwendselen data verzamelde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van