Ga naar de inhoud
Bright

'Porsche werkt aan autonome passagiersdrone'

Een kunstwerk voor het kantoor van Porsche in Stuttgart. Beeld © EPA

Porsche zou werken aan autonome vliegmachines voor personenvervoer. Volgens Automobilewoche staat de de Duitse autofabrikant op het punt om zijn eerste ontwerpen voor een autonome passagiersdrone vrij te geven.

Er is weinig meer bekend dan dat het om een zelfvliegende drone voor personenvervoer gaat, die wel enige bediening aan de piloot overlaat, maar dusdanig autonoom kan vliegen dat er geen pilootbrevet nodig zou zijn.

Hoewel Porsche het niet heeft bevestigd, heeft salesdirecteur Detlev von Platen wel gehint dat de fabrikant het op zijn minst een interessant idee vindt. Hij zei dat een vlucht met een passagiersdrone van de Porsche-fabriek in Zuffenhausen naar het vliegveld van Stuttgart maar 3,5 minuut hoeft te kosten.

Meer fabrikanten

Meer autofabrikanten zien een toekomst in autonome vliegmachines. Zo kocht Volvo's moederbedrijf de startup Terrafugia, dat zich specialiseert in vliegende auto's, en werkt Daimler samen met Volocopter, dat vliegmachines ontwikkelt die verticaal kunnen opstijgen en landen.

Ook Porsche's eigen moederbedrijf Volkswagen werkte al samen met Airbus aan het Pop.Up-concept van een hybride die het midden houdt tussen drone en auto.

Droom

De droom van de vliegende auto's is al decennialang een belofte, maar is nu dichterbij aan het komen. Er vinden al testvluchten plaats. Volocopter testte vorig jaar vliegende taxi's boven Dubai en de Chinese dronemaker Ehang bleek onlangs al meer dan duizend bemande testvluchten te hebben gemaakt met zijn volledig autonome quadcopter.