Tech & business

Delftse hyperloopstartup Hardt haalt 1,3 miljoen op

15 februari 2018 10:09 Aangepast: 28 februari 2018 07:02
Tim Houter, ceo van Hardt. Beeld © ANP

Het Delftse hyperloopbedrijf Hardt heeft een nieuwe investering van bijna 1,3 miljoen euro binnengehaald. Dat geld wordt allereerst geïnvesteerd in nieuw talent dat onder andere nodig is om een testtraject in de flevopolder te bouwen.

"Je moet je voorstellen dat we echt op zoek zijn naar de toptalenten. Niet alleen op het gebied van techniek, maar ook op zakelijk gebied. Mensen die we aantrekken van over de hele wereld", zegt Jelte Altena, business developer bij Hardt, tegen RTL Z. Op dit moment werken er 18 mensen bij de Delftse startup.

De hyperloop is een openbaar vervoerssysteem van buizen die bijna vacuüm zijn. Daardoorheen worden voertuigen gestuurd die aangedreven worden door magneten, waardoor zeer hoge snelheden bereikt kunnen worden.

Nieuwe testbaan

Nu er in het eerste jaar al een succesvolle investering is binnengehaald komt het volgende doel in zicht: een 3 tot 5 kilometer lang testtraject voor de hyperloop dat gebouwd moet worden in Flevoland.

Daar kan dan echt getest gaan worden op echt hoge snelheid, iets dat nu nog nergens kan. Volgens Altena wordt er geprobeerd om een snelheid van zo'n 1000 kilometer per uur te halen. De vraag is wel hoe praktisch zo'n snelheid gaat zijn. Zo'n 800 kilometer per uur is bij een echte hyperloopbaan uiteindelijk wat realistischer, denkt Altena. 

Onderdelen combineren

"We werken nu hard aan alle verschillende onderdelen van de hyperloop. In feite brengen we al bestaande technieken bij elkaar. Er bestaan al treinen die werken met magneten, de cabine die onder hoge druk moet staan kennen we natuurlijk uit de luchtvaart", zegt Altena.

Toch brengt die som van bestaande technieken soms uitdagingen met zich mee. "De grootste uitdaging is nu om de zweeftechnologie die we hebben ontwikkeld, te laten werken in de dertigmeterbuis in een vacuümomgeving", aldus Altena.

Gregory van der Wiel 

In de nieuwe investeringsronde hebben onder meer Exact-oprichter Paul van Keep en profvoetballer Gregory van der Wiel geld gestoken in Hardt.

Het startkapitaal kwam onder meer van de NS en Unique, nadat de oprichters, toen nog studenten aan de TUDelft, een wedstrijd wonnen met hun hyperloopidee. Elon Musk, die de wedstrijd uitschreef beloonde hen met de eerste prijs. Direct daarna richtten de winnaars in februari 2017 Hardt op.  

Meer op rtlz.nl:
NS investeert 3 ton in Delftse Hyperloop

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van