Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bright

Chinese politie op boevenjacht met brillen met gezichtsherkenning

08 februari 2018 16:09 Aangepast: 24 februari 2018 22:46

De Chinese politie gebruikt zonnebrillen met gezichtsherkenning om te speuren naar boeven. Met behulp van de brillen zijn al 7 mensen opgepakt die in verband worden gebracht met grote criminele zaken en 26 anderen die met andermans identiteitskaart reisden.

De brillen zijn ontwikkeld door het Chinese LLVision Technology en worden alleen verkocht aan gescreende klanten. Voorlopig worden ze niet verkocht aan consumenten.

De brillen gebruiken kunstmatige intelligentie en een database met 10.000 gezichten om in theorie iemand binnen 100 milliseconden te herkennen, al zal dat in de praktijk iets langzamer zijn zegt Wu Fei, ceo van LLVision tegen de Wall Street Journal.

Zorgen

De database staat op een kastje dat agenten meedragen. China gebruikt al langer gezichtsherkenning in stationaire beveiligingscamera's, maar agenten er mee uit te rusten moeten die sneller in actie kunnen komen als een verdachte wordt herkend.

Amnesty International maakt zich zorgen over de brillen. "Door individuele politieagenten gezichtsherkenning in zonnebrillen te geven, wordt China's surveillancestaat des te meer alomtegenwoordig", zegt Amnesty's China-onderzoeker William Nee tegen de krant.

De brillen worden in eerste instantie ingezet op drukke treinstations en vliegvelden.

Miniatuurvoorbeeld

(Beeld: LLVision)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore