Bright

Musks enorme raket met Tesla in neus is klaar voor lancering

06 februari 2018 10:31 Aangepast: 06 februari 2018 11:57
De Falcon Heavy is de meest krachtige raket ter wereld. Beeld © SpaceX

Vanavond schiet Elon Musk een Tesla Roadster met behulp van een Falcon Heavy-raket de ruimte in. De rode Tesla wordt daarmee de eerste auto die in een baan om de zon wordt gebracht.

De Tesla Roadster, die van Musk is geweest, is voorzien van drie camera’s, terwijl een paspop in een ruimtepak zal worden vast gegord aan de bestuurdersstoel van het voertuig. De Roadster speelt David Bowie's Space Oddity af.

Nieuwe raket

"De auto zal met 11 kilometer per seconde naar een afstand van 400 miljoen kilometer van de aarde worden geschoten", aldus Musk. "We verwachten dat de auto enkele honderden miljoenen jaren, en misschien zelfs meer dan een miljard jaar, in die baan zal blijven." 

Het is de eerste lancering van de Falcon Heavy, de krachtige opvolger van de Falcon 9. De nieuwe raket moet SpaceX in staat stellen om in de toekomst ook de zwaarste satellieten de ruimte in te schieten.  

Buzz Aldrin en Harrison Ford

De lancering van de Falcon Heavy vindt plaats vanaf heilige grond: vanaf lanceerplatform 39A op Kennedy Space Center. Hetzelfde lanceerplatform werd in 1969 gebruikt voor de eerste maanmissie, met de Apollo 11. Het is Musks bedoeling dat de Falcon Heavy straks ook weer mensen naar de maan zal brengen.

Buzz Aldrin, één van de astronauten van de eerste maanmissie, zal dinsdagavond bij de lancering op Cape Canaveral aanwezig zijn. Een andere opvallende aanwezige is acteur Harrison Ford.

De Falcon Heavy is vernoemd naar het ruimteschip van zijn Star Wars-personage Han Solo. Zij krijgen gezelschap van duizenden andere belangstellenden: het bezoekerscomplex bij Cape Canaveral is stijf uitverkocht.

De lancering vindt om half 8 Nederlandse tijd plaats en is live via YouTube te bekijken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van