Ga naar de inhoud
Bright

TomTom-gebruikers boos: updates niet 'levenslang' zoals beloofd

Beeld © ANP

Gebruikers van oudere TomToms zijn woedend dat het bedrijf tientallen modellen niet meer van nieuwe kaarten zal voorzien. De belofte van levenslange kaartupdates blijkt TomTom anders te bedoelen dan veel gebruikers denken.

TomTom biedt gebruikers die een navigatiesysteem kopen naar eigen zeggen 'Lifetime Maps'. Je zou denken dat je daarmee levenslang voorzien wordt van nieuwe kaartupdates, maar het gaat daarbij eigenlijk om de levensduur van het apparaat. En die levensduur wordt door TomTom zelf bepaald.

TomTom heeft de eigenaren van tientallen modellen navigatiesystemen die voor 2013 werden uitgebracht er deze week van op de hoogte gesteld dat de ondersteuning van hun apparaten stopt. "Uw kaarten worden out-of-date en daarom wordt de navigatie minder accuraat", luidt de toelichting van het bedrijf.

Te weinig geheugen

Oudere systemen hebben volgens TomTom "niet voldoende geheugen om de nieuwste beschikbare kaarten en software te laden". Het systeem blijft wel werken, maar kaarten kunnen niet meer worden vernieuwd en worden dus snel achterhaald. "Ter illustratie: in 2010 nam een kaart van Europa 1,6 GB in beslag, vandaag de dag is dat 6,5 GB", schrijft TomTom.

Woede

Volgens de BBC en andere Britse media reageren sommige TomTom-gebruikers woedend. De BBC sprak klanten die met de kerst nog een nieuwe TomTom hebben gekregen, die nu al niet meer wordt ondersteund. Ook zijn verschillende modellen die niet meer worden bijgewerkt nog gewoon online te bestellen.

Ook in Nederland maakt het nieuws heel wat los bij gebruikers, die zich opwinden over hoeveel ze moeten betalen voor updates aan hun navigatie.

Navigeren op telefoon

Anderen vragen zich af of je überhaupt nog wel voor een navigatiekastje moet gaan, nu er zoveel navigatieapps voor de smartphone zijn.

Hoewel die optie voor vrachtwagenchauffeurs dan weer minder vanzelfsprekend is.

Volgens marktanalist Canalys daalt de verkoop van TomToms al jaren. Het is duidelijk dat het bedrijf vooral een markt ziet voor systemen die in auto's zijn gebouwd. Ook richt TomTom zich tegenwoordig meer op het leveren van kaartmateriaal voor zelfrijdende auto's.