Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bright

Waymo maakt duizenden minivans zelfrijdend

30 januari 2018 11:45 Aangepast: 28 februari 2018 09:55
Beeld © Waymo

Waymo breidt zijn vloot met zelfrijdende auto's flink uit met duizenden minivans van Fiat Chrysler. Eerdere tests met minivans zijn blijkbaar succesvol genoeg om de vloot flink uit te breiden.

Fiat Chrysler Automobiles gaat duizende minivans leveren aan Waymo. Om hoeveel voertuigen het precies gaat en hoeveel geld er met de deal is gemoeid, maken de twee partijen niet bekend, maar het gaat minimaal om enkele tientallen miljoenen dollars. De levering van de minivans moet eind dit jaar beginnen, meldt The Verge.

Getest in steden

De hard- en software van Waymo wordt in de voertuigen ingebouwd in een fabriek van Fiat Chrysler Automobiles in Michigan. Waymo heeft op dit moment al 600 minivans van Fiat Chrysler.

Daarnaast heeft de Alphabet-dochter ook verscheidene minivans van Lexus, maar die moeten nu plaatsmaken voor de nieuwe minivans. Het bedrijf heeft de minivans inmiddels uitgeprobeerd in 25 verschillende steden in de VS, voornamelijk in Californië.

Commerciële ​taxidienst

Sinds november zet Waymo de minivans in Phoenix in, waar ze zonder bestuurder achter het stuur rondrijden op de openbare weg. Dat is een primeur: voorheen maakte Waymo altijd gebruik van een backup-bestuurder die in noodgevallen kan ingrijpen.

De autonome auto's rijden wel rond in een deel van Phoenix dat eerst uitgebreid in kaart is gebracht. Het zonnige Phoenix heeft bovendien een relatief simpel wegennet. Waymo is van plan om de zelfrijdende auto's nog dit jaar als commerciële taxidienst te gaan aanbieden aan bewoners van Phoenix, schrijft The Wall Street Journal

General Motors

Ook General Motors, dat volgens een vorige week gepubliceerd onderzoek samen met Waymo vooroploopt bij de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen, wil volgend jaar een grote vloot van zelfrijdende auto's de weg opsturen in grote Amerikaanse steden.

Tesla heeft volgens het onderzoek inmiddels op het gebied van zelfrijdende auto's een achterstand opgelopen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore