Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bright

Dit is de zelfrijdende elektrische auto van Byton

11 januari 2018 16:37

Het Chinese automerk Byton presenteerde in Las Vegas zijn elektrische auto, die over twee jaar zelfrijdend moet zijn. Merijn van techsite Bright nam er al in plaats.

Een écht Chinees automerk kan je Byton niet noemen, want de meeste werknemers hebben een verleden bij BMW, Infinity, het luxe-merk van Nissan, of bij het geflopte merk Faraday Future.

Volgend jaar wil Byton zijn eerste elektrische auto op de markt brengen, eerst alleen in China en later ook in Europa en Amerika. In China gaat de auto omgerekend 38.000 euro kosten.

Een enorm scherm

De auto is ontworpen voor zelfstandig rijden. Dat zie je aan het dashboard: één groot scherm. Aan de bestuurderskant zie je daarop niet alleen de snelheid en navigatie, maar ook live beelden van de camera's die de achteruitkijkspiegel en de zijspiegels vervangen. Voor de bijrijder biedt het scherm entertainment, zoals het kijken van video's. A

ls de auto uiteindelijk helemaal zelfstandig rijdt, kan de bestuurder dat ook. De auto heeft gezichtsherkenning, waarmee automatisch persoonlijke voorkeuren worden geladen. 

Merijn stapte al in de Byton-auto in Las Vegas: 

Zelfstandig rijden

Wanneer de auto op de markt komt, beschikt hij over niveau 3 voor zelfstandig rijden. De auto rijdt dan zelfstandig en de bestuurder hoeft alleen maar in te grijpen als dit écht nodig is. Er bestaat ook een niveau 4, waar de auto alles zelf doet en het niet nodig is om als bestuurder iets te doen. Volgens de huidige wetgeving nog niet toegestaan. Bij niveau 5 zit er geen stuur meer in de auto. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van