Ga naar de inhoud
Bright

Onderzoekers Bellingcat met de dood bedreigd

De medewerkers van Bellingcat, een onderzoeksplatform van burgerjournalisten, krijgen regelmatig te maken met doodsbedreigingen.

Dat vertelde Christiaan Triebert van Bellingcat vanochtend tijdens een presentatie op Bright Day in Utrecht. De groep ligt ook digitaal onder vuur. Deze week kreeg het onderzoekscollectief nog te maken met een aanval waarbij nep-accounts zich voordeden als medewerkers van het onderzoekscollectief. 

Risico's

De onderzoeker is zich bewust van de risico's die het werken voor Bellingcat met zich meebrengt, maar relativeerde die ook. "Er zitten ook risico's aan het werken voor het leger voor de politie", zij hij.

Triebert heeft het in Nederland bovendien een stuk makkelijker dan medewerkers van Bellingcat in andere landen. "Ik kan hier op het podium staan en zeggen wie ik ben, maar heel veel van de mensen met wie wij samenwerken in Syrië of Rusland dat kunnen niet."

Waar ben ik?

Die zoektocht naar de waarheid begon voor Triebert als een spelletje met een bevriende journalist, vertelde hij tijdens zijn presentatie. Trieberts vriend zette regelmatig een foto op Facebook en vroeg zijn vrienden of zij konden raden waar hij was. Triebert bleek behoorlijk bedreven in het oplossen van deze raadsels: met behulp van Google Maps kon hij de locatie doorgaans snel achterhalen - vaak tot op de verdieping nauwkeurig.

Deze kennis zet de onderzoeker nu in voor Bellingcat. Op basis van digitale open bronnen controleert Bellingcat claims die partijen doen in oorlogssituaties. 

Tijdens zijn presentatie deed Triebert onder meer uit de doeken hoe Bellingcat onderzoek heeft gedaan naar het uit de lucht schieten van MH17 en een bombardement op een moskee in Syrië. In deze zaken slaagden de onderzoekers van Bellingcat erin om het Russische ministerie van Defensie en het Pentagon op onwaarheden te betrappen.

Dit is een artikel van