Ga naar de inhoud
Tech & business

Concurrentie voor Bol.com: Amazon brengt Prime naar Nederland

Beeld © Getty

Vanaf vandaag kunnen Nederlanders een abonnement nemen op Amazon Prime. Voor 5,99 euro per maand worden alle Amazon-producten verder kosteloos bij je thuisbezorgd en krijg je toegang tot de videodienst van het bedrijf. "Bol.com moet heel goed opletten wat Amazon in Nederland gaat doen."

Het is opnieuw een stap naar de lancering van Amazon in Nederland. Om producten bij Amazon te bestellen ben je namelijk nog steeds aangewezen op de Duitse website, die sinds een jaar gedeeltelijk naar het Nederlands is vertaald. Alle producten worden nog wel vanuit Duitsland verstuurd.

5,99 euro per maand

De introductieprijs van ​Amazon Prime is 3,99 euro per maand of 49 euro per jaar, en is een maand gratis te proberen. Vanaf april 2018 gaat het 5,99 euro per maand kosten, meldt het bedrijf. In Duitsland kost Prime 7,99 euro per maand of 69 euro per jaar.

De twee belangrijkste onderdelen van Prime zijn gratis bezorging van producten en toegang tot Prime Video, de streamingdienst van Amazon met series als The Grand Tour, Mr. Robot en American Gods. Prime Video is sinds december vorig jaar al beschikbaar in Nederland.

Ook krijg je als Prime-klant kortingen op producten, gratis foto-opslag en een betaald account bij gamestreamingdienst Twitch.

Producten koop je op de Duitse website van Amazon, waar sinds kort betaalmethode iDeal aan is toegevoegd. Volgens Amazon zijn er een miljoen producten die bij Nederlandse klanten de volgende dag op de deurmat kunnen vallen. Nog eens een miljoen producten krijg je binnen twee dagen binnen.

Amazon.nl

Er is geen aanbod speciaal gericht op Nederlandse klanten, maar Amazon stelt dat er al duizenden Nederlandse bedrijven hun spullen via Amazon verkopen. Over de komst van een Nederlandse Amazon met een .nl-domein en Nederlandse distributiecentra wil het bedrijf niets zeggen. 

Op dit moment is het amazon.nl-domein wel in gebruik, maar Amazon verkoopt daar alleen ebooks. Voor fysieke producten in een Nederlandse webshop moet je naar amazon.de/nederland.  

"Dat is wel een beetje vreemd", zegt retaildeskundige Kitty Koelemeijer. Volgens haar zou je toch bij de lancering van Prime een volledige Nederlandse webshop op amazon.nl verwachten. Ondanks dat denkt Koelemeijer dat Nederlanders met gemak bij amazon.de bestellen: "We bestellen massaal over de grens, dus dat zijn we wel gewend."

Concurrentie voor Bol.com

De grote uitdaging voor Amazon blijft om hier een grote groep trouwe klanten op te bouwen, stelt Koelemeijer: "Amazon heeft het lastig in markten waar al grote platforms zijn, maar ze hebben jaren de tijd om iets op te bouwen."

In Nederland is Bol.com de grote concurrent van Amazon, die eerder dit jaar met een soortgelijk Prime-abonnement kwam: Bol.com Select. Voor 9,99 euro per jaar kun je producten gratis thuis laten bezorgen, onder andere op dezelfde dag, in de avond en op zondag. Dat is bij Amazon Prime in Nederland nog niet mogelijk.

Volgens Koelemeijer moet Bol.com de komende tijd 'heel goed opletten' wat Amazon in Nederland doet: "De online markt is allesbehalve volwassen en groeit nog steeds enorm. Het landschap kan er over een paar jaar helemaal anders uitzien."