Tech & business

Recordinvesteringen in innovatie: 14,3 miljard euro

27 oktober 2017 06:11 Aangepast: 27 oktober 2017 06:11
Beeld © iStock

Nog nooit werd er in Nederland zo veel geld geïnvesteerd in innovatie als vorig jaar. Het bedrijfsleven en het hoger onderwijs staken bijna 14,3 miljard euro in onderzoek en ontwikkeling.

Dat berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De absolute koploper bij de regio's is Noord-Brabant. Vooral in de omgeving rond Eindhoven, waar de Technische Universiteit zit maar ook hightechbedrijven als Philips en ASML, wordt veel in R&D geïnvesteerd: ongeveer 30 procent van de private uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling komt op rekening van Noord-Brabant.

Ook in Zuid-Holland wordt veel geïnvesteerd in innovatie. De twee provincies samen zijn goed voor bijna de helft van alle R&D-uitgaven door bedrijven.

8,1 miljard door bedrijven

Het grootste deel van de R&D-uitgaven wordt dan ook door het bedrijfsleven gedaan. De private sector gaf er 4 procent meer aan uit dan een jaar eerder en zag de teller stoppen op 8,1 miljard euro.

De publieke uitgaven aan R&D, bijvoorbeeld door universiteiten en instellingen, stegen met 2 procent iets minder hard. Zij gaven bij elkaar zo'n 6,2 miljard euro eraan uit.

133.00 fulltime banen

En al die investeringen zijn niet alleen goed voor de innovatie, er kunnen ook een hoop gezinnen van eten. Al bij al zorgt R&D voor 133.000 arbeidsjaren, het equivalent van 133.000 voltijdsbanen dus.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van