Tech & business

Booking.com deelt studiebeurzen uit aan vrouwen met techambitie

23 oktober 2017 14:28 Aangepast: 23 oktober 2017 20:48
Studentes van de TU Delft werken aan zonneauto Nuna9. Beeld © ANP

Hotelboekingsite Booking.com helpt vrouwen die een carrière willen in de technologie. Samen met TU Delft en de Universiteit van Oxford stelt het bedrijf vijftien studiebeurzen beschikbaar van in totaal 500.000 euro.

Tien van de beurzen zijn bedoeld voor Europese studenten die een eenjarige master willen doen in Oxford, de andere vijf zijn bedoeld voor Afrikaanse vrouwen die een tweejarige master in Delft kunnen gaan doen.

"We zien dat de vrouwelijke participatie in de technologie lager is dan het zou moeten zijn", zegt Booking-ceo Gillian Tans in een persverklaring. "We zijn toegewijd dit vrouwelijke tech-talent te ondersteunen, de barrières die zij tegenkomen weg te halen en diversiteit te stimuleren."

Verantwoordelijkheid van iedereen

In een reactie aan RTL Z zegt Tans dat die barrières er helemaal niet hoeven te zijn. "Er zijn zoveel stereotyperingen over de techsector die uiteindelijk barrières vormen. Dat het een mannenwereld is, dat je ingenieur moet zijn, dat er geen creatief werk is in tech, enzovoort. Maar dit is natuurlijk niet altijd waar. Ik ben een vrouw, ik ben geen ingenieur en bovendien zijn sommige van onze beste mensen de meest creatieve personen met wie ik ooit heb gewerkt", aldus de topvrouw.

Wat Tans betreft heeft iedereen de verantwoordelijkheid om openlijk de discussie over diversiteit op de werkvloer te voeren. Zeker leidinggevenden hebben een speciale taak.

"Iedereen in een leidinggevende rol heeft de verantwoordelijkheid om voor continue verbeteringen te zorgen binnen hun eigen organisatie - of het nu gaat om trainingen, discussiefora, of recruitment-initiatieven om diversiteit te bevorderen. Ik vind daarnaast dat we een verantwoordelijkheid hebben buiten onze eigen organisaties – daarom lanceren wij nu dit studiebeurzenprogramma", aldus de topvrouw.

'Booking is heel divers'

Zelf heeft Tans trouwens niet veel last gehad van het feit dat ze als vrouw werkzaam is is in de techsector. "Het klopt dat er veel mannen in de technologiesector werkzaam zijn, maar dit geldt zeker niet voor elk technologiebedrijf. Ik heb geluk gehad met mijn ervaringen bij Booking.com, al sinds de oprichting zijn we een ongelooflijk divers bedrijf."

Van de 18.000 medewerkers van Booking.com is meer dan de helft vrouw, volgens Tans.

17 procent vrouw

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat in 2015 maar 17 procent van de 1,4 miljoen ict-studenten in de EU vrouw waren.

Van elke 1000 vrouwen met een bachelordiploma heeft 2,9 procent een diploma in de ict, versus 9,5 procent van de mannen. Slechts 4 op de 1000 vrouwen gaan ook daadwerkelijk in de ict-sector werken.

Collegeld en onderhoud

De beurs dekt zowel het collegegeld als levensonderhoud. Inschrijven voor de nieuwe Women in Technology Scholarships kan voor het volgende academische jaar 2018-2019, via de gebruikelijke inschrijfprocessen van de universiteiten.

Booking.com is niet het enige techbedrijf dat beurzen uitdeelt specifiek voor vrouwen. Ook onder andere Etsy, Google en Adobe bieden beurzen en begeleiding aan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van