Tech & business

Google-software wint 4 van de 5 potjes tegen Go-wereldkampioen

15 maart 2016 16:35 Aangepast: 01 augustus 2017 03:00
Beeld © AFP

Het is wereldkampioen Lee Sedol één keer gelukt om de Google-computer AlphaGo in een potje Go te verslaan. In totaal speelde hij vijf potjes tegen AlphaGo, die gemiddeld zo'n zes uur duurden.

Daarmee staat de eindstand van AlphaGo tegen Lee Sedol op 4–1. Zaterdag had AlphaGo na de derde zege tegen Lee al gewonnen, toch werden er nog twee potjes gespeeld. Daarom wist Lee zondag nog een wedstrijd van het zelflerende algoritme te winnen. Ook dinsdag begon Lee daarom met goede moed, waarna AlphaGo aan het begin van het spel ook nog eens een fout maakte.

Daardoor zag het er even positief uit voor Lee, toch wist AlphaGo zich te herpakken. Demis Hassabis, CEO van AlphaGo-maker DeepMind, noemt de comeback na de fout 'mind blowing', en roemt de Go-wedstrijd als één van de beste ooit.

Miljarden mogelijkheden
Het is niet de eerste keer dat een computer van een mens wint bij een denksport; twintig jaar geleden won IBM-computer Deep Blue van schaakgrootmeester Gary Kasparov. Toch is het Aziatische bordspel Go zo ingewikkeld, dat de winkans van AlphaGo vooraf maar op 50 procent werd geschat. Er zijn vele miljarden zetten mogelijk, die AlphaGo heeft aangeleerd door Go-professionals te imiteren en daarop te variëren.

Voor de liefhebber hieronder de complete vijfde wedstrijd, die iets langer dan 7 uur duurde.

Bron: Bright.nl. Kijk ook naar Bright TV, elke maandag om 21:30 op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van