Tech & business

EU-hof moet zich buigen over verbod op streamen uit illegale bron

02 oktober 2015 21:05 Aangepast: 03 oktober 2015 00:04
Beeld © anp

Het EU-hof moet bepalen of streamen van illegale content onrechtmatig is, en of er een verbod moet komen op mediaspelers die dit makkelijk maken.

De rechtbank Midden-Nederland in Lelystad heeft deze week 'vragen van uitleg' (PDF) gesteld aan het Europese Hof van Justitie in de zaak van piraterijbestrijder Stichting Brein tegen Filmspeler.nl. Deze webwinkel verkoopt voorgeprogrammeerde mediaspelers, die het makkelijk maken om films en series te streamen uit illegale bron.

Het EU-hof moet de vraag beantwoorden of dat streamen uit illegale bron ook daadwerkelijk onrechtmatig is. De Nederlandse rechter vraagt het Europese hof onder meer of streamen in strijd is met de zogeheten driestappentoets. Daarbij geldt dat een uitzondering op het auteursrecht ook geen afbreuk mag doen aan de wettige belangen van rechthebbenden en hun normale exploitatie niet mag schenden.

Add-ons
Eerder oordeelde het Hof nog dat streamen door de beugel kon, vanwege de 'tijdelijke aard'. Stichting BREIN stelt dat streamen van illegaal aanbod wel degelijk een auteursrechtinbreuk oplevert. Downloaden is al langer illegaal.

De rechter wil ook weten of de Popcorn Time-addons op de gehekelde mediaspelers - met links naar illegaal aanbod van films, series en sportwedstrijden - zijn te zien als 'een ongeautoriseerde openbaarmaking'. De rechter vraagt zich verder af of het verschil maakt dat de content niet eerder legaal online stond, of alleen achter 'betaalmuren'. En hij wil weten of het uitmaakt dat de 'add-ons' op de mediaspelers vrij beschikbaar zijn, zodat gebruikers ze gemakkelijk zelf zouden kunnen installeren. Ze zijn ook zonder mediaspeler te gebruiken.

'Nooit meer betalen'
BREIN eiste eerder dit jaar een boete van 10.000 euro per dag als de mediaspelers aangeboden blijven worden. Filmspeler.nl prijsde zijn Mediaplayer X9 aan met kreten als 'nooit meer naar de bioscoop', 'Netflix is verleden tijd' en 'nooit meer betalen'. BREIN blijft in afwachting van een vonnis in deze zaak optreden tegen aanbieders van mediaspelers met meegeleverde software die verwijst naar illegale content.

Afgelopen zomer klaagde filmdistributeur Dutch Filmworks over de opkomst van dit soort mediaspelers. Jack Wullems van Filmspeler.nl pareerde de kritiek toen met: "Als je bij Dell een computer koopt, kun je die ook gebruiken om films en series van internet te bekijken."

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 22.30 uur Bright TV op RTL Z

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van