Tech & business

Startuptalent wordt vanaf nu opgeleid in Den Bosch

30 november 2016 17:49 Aangepast: 29 juli 2017 15:30
Beeld © JADS

Nederland heeft er een startup-opleiding bij. Vanaf 1 december moeten de oprichters van het nieuwe Coolblue en de opvolgers van Booking.com worden opgeleid in Den Bosch.

“Data wordt de olie waar de wereld economisch op gaat draaien en wij leveren de nieuwe succesvolle ondernemers af die daarvan gaan profiteren", zegt Arjan van den Born. Hij is de nieuwe directeur van de Jheronimus Academy of Data Science (JADS), een nieuwe universitaire opleiding die morgen wordt geopend door koningin Máxima.

Startende ondernemers

Op de campus van JADS worden zowel bachelor- als masteropleidingen aangeboden. "We richten ons vooral op studenten die een eigen bedrijf op willen richten. Dan hebben we het over de Booking.com’s en Coolblue’s van de toekomst, Nederlandse internetsuccessen die navolging moeten krijgen."

JADS is een samenwerking van de TU Eindhoven en de Universiteit Tilburg. De opleiding combineert de technische IT-kennis uit Eindhoven met de economische  en juridische 'know how' van Tilburg. Er wordt gestart met 55 studenten en de verwachting is dat dit de komende jaren sterk groeit. Van den Born rekent uiteindelijk op 2000 studenten die in Den Bosch, Tilburg en Eindhoven studies volgen op het gebied van data science.

Philips investeert

Ook bedrijven worden nauw bij de nieuwe opleiding betrokken. "Er zijn nu al zeven bedrijven die meer dan 1 miljoen euro uittrekken om gezamenlijk onderzoek te doen. Daarbij gaat het om bedrijven als Philips en Brand Loyalty", zegt Van den Born. 

In totaal zijn er met 500 bedrijven samenwerkingsafspraken gemaakt. "Het kan daarbij om fundamenteel wetenschappelijk onderzoek gaan, analyse van eigen bedrijfsdata of stageplekken", zegt hij. De wetenschappelijke onderzoeken van JADS richten zich op gezondheidszorg, marketing, fintech, smart industry en smart governance.

Innoveren met data

Volgens Van den Born is de nieuwe universitaire opleiding uniek. "Nergens wordt zo sterk de koppeling gelegd tussen business en IT." Met de beoogde 2000 studenten wordt de opleiding ook direct de grootste van Nederland. Voor de start van de opleiding is in totaal 40 miljoen euro uitgetrokken. De twee universiteiten leggen ieder 10 miljoen op tafel. De rest van het bedrag komt van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Den Bosch. 

Data science is een nieuwe technische discipline en de drijvende kracht achter veel toekomstige innovaties. Net zoals informatica is voortgekomen uit de wiskunde toen computers op de markt kwamen, zo is deze nieuwe discipline het antwoord op de enorme hoeveelheid data die dagelijks wordt geproduceerd.

In 2020 zal wereldwijd de jaarlijkse hoeveelheid data 44 zettabyte bedragen, het gecombineerde geheugen van zes stapels smart-tablets van de aarde tot de maan. Data science onderzoekt deze informatie en probeert logische verbanden eruit te halen. Dit moet leiden tot nieuwe innovaties.

Jan Smit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van