Tech & business

'Een blockchain bij een bank is als een auto met een paard ervoor'

13 februari 2016 10:22 Aangepast: 01 augustus 2017 10:30

Banken hebben de blockchain het afgelopen jaar massaal omarmd. Maar slaat dat eigenlijk ergens op?

De Bitcoin en de blockchain werden ooit in leven geroepen uit protest tegen de financiële sector: als alternatief voor de centrale banken die maar naar eigen goeddunken de geldpers kunnen aanzetten en als alternatief voor de gewone banken die allerlei transactiekosten rekenen.

In theorie zou de blockchain (een grootboek waarin wordt bijgehouden van wie welke Bitcoin is en wie geld naar wie overmaakt) banken overbodig kunnen maken. Behalve voor het bijhouden van Bitcoin-transacties kan de technologie van de blockchain immers ook gebruikt worden om andere vormen van bezit te registreren.

Ironisch
Via een Blockchain-achtig systeem zou bijvoorbeeld kunnen worden bijgehouden wie welke aandelen bezit. Wie in aandelen wil handelen, hoeft dan niet meer een beleggingsrekening te openen maar kan direct aandelen kopen en verkopen van andere aandelenhandelaars. Dankzij het decentrale blockchain-systeem kan immers iedereen direct vaststellen dat een andere persoon de gewenste aandelen bezit. Een derde partij die je vertrouwt, is dankzij de blockchain niet meer nodig.

Alleen al om die reden is het natuurlijk enigszins ironisch – maar tegelijkertijd volledig begrijpelijk – dat de financiële sector de blockchain het afgelopen jaar zo heeft omarmd. Van ING tot Deutsche Bank en van Goldman Sachs tot BNP Paribas: iedere zichzelf respecterende bank toont belangstelling voor de technologie.

Bank: overbodige intermediair?
Maar zou het ook werken, banken die de blockchain-technologie gaan gebruiken? Econoom Saifedean Ammous gelooft er niet in, schrijft hij op de site American Banker. Een blockchain bij een bank is als een auto met een paard ervoor, vindt Ammous.

''De tijd moet uitwijzen of het blockchain-model traditionele en simpelere transactiemethodes zal vervangen. Het is mogelijk dat de Bitcoin verder groeit en tal van financiële intermediairs vervangt'', schrijft Ammous. ''Maar het is niet mogelijk dat de blockchain voordeel oplevert voor de intermediair die de bedenker van de bitcoin overbodig wilde maken.'' De uitvinding van de auto heeft er immers ook niet toe geleid dat er nu meer mensen met paard en wagen reizen.

Bron: Bright.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van