Tech & business

Bescherm jezelf online! Dit zijn de 5 beste VPN's

28 december 2015 12:24 Aangepast: 04 augustus 2017 00:22
Beeld © iStock

Bescherm jezelf, neem een VPN! Op die manier houd je wat je doet op het internet écht privé. We zetten de vijf beste VPN-diensten voor je op een rijtje.

Wifi in bibliotheken, hotels en koffietentjes, op vliegvelden en stations. Erg handig dat je snel en vaak gratis online kan, maar er kleven allerlei risico's aan. Met een VPN, (Virtueel Privaat Netwerk) kun je jezelf beschermen. 

Een VPN wordt gebruikt om een muur te bouwen die jouw verbinding afschermt voor anderen, zoals je internetprovider of anderen in hetzelfde netwerk. Een VPN werkt eigenlijk als volgt: [jij] -> versleutelde verbinding [server van VPN] -> website die je wilt bezoeken. Op die manier is het voor een website ook niet te achterhalen wat jouw ip-adres is en kun je doen alsof je uit een ander land komt. Handig als je de Amerikaanse Netflix wil bekijken.

Hieronder volgen onze favoriete VPN-diensten, in willekeurige volgorde.

Private Internet Access (VS)
Eén van de meest populaire VPN's is Private Internet Access, die meerdere malen heeft laten zien dat ze privacy serieus nemen. De populariteit komt vooral door de prijs, want de dienst is relatief goedkoop. Private Internet Access heeft degelijke apps voor Windows, Mac, Android en iOS, en biedt net genoeg opties om hier en daar wat veranderingen door te voeren. Private Internet Access is dan ook voor velen hun go-to VPN, mede omdat de snelheden de afgelopen tijd steeds beter zijn geworden. Je wisselt wel regelmatig van ip-adres, wat sommige internetdiensten niet echt leuk vinden. Houd hier dus rekening mee.

Private Internet Access kost 6,95 dollar per maand of 39,95 dollar per jaar

Thumbnail

AirVPN (Italië)
AirVPN is een kleinere VPN-dienst uit Italië, opgericht door een groep hacktivisten die hun internetgebruik willen beveiligen. AirVPN is ook veruit de meest uitgebreide variant van de vijf, waarbij je allerlei features kunt finetunen - van het kiezen van een SSL-tunnel tot het gebruik van een gedeeld dedicated ip-adres. Laatstgenoemde is belangrijk bij sommige torrentwebsites, zodat ze kunnen zien dat jij het bent. Daarnaast biedt AirVPN de mogelijkheid om eigen poorten te openen, iets dat bij veel andere VPN-diensten (zoals Private Internet Access) niet kan. AirVPN is inmiddels de go-to-VPN van ondergetekende. Mocht je de hiervoor genoemde features niet snappen: neem dan een andere VPN.

AirVPN kost 7 euro per maand of 54 euro per jaar

F-Secure Freedome VPN (Finland)
F-Secure is de allermakkelijkste manier om een VPN te krijgen. De interface van zowel zowel de computer- als smartphone-app is heel simpel, eigenlijk kun je het niet makkelijker maken. Je selecteert een server, drukt op een knop en voila: je bent verbonden. Rondom die knop kun je zien hoeveel megabytes aan dataverkeer wordt beschermd voor de buitenwereld, hoeveel 'tracking attempts' (pogingen om je gegevens te verwerken, meestal door adverteerders) er worden tegengehouden en hoeveel 'gevaarlijke' websites worden geblokkeerd. Het nadeel van F-Secure Freedome VPN is dat je geen torrents mag downloaden. 

F-Secure Freedome VPN kost 49,90 euro per jaar

Thumbnail

IVPN (Gibraltar)
IVPN wil zich neerzetten als de veiligste VPN en bekritiseert regelmatig andere VPN-diensten vanwege hun opvallende privacystatements of opvallende technologische aanpak. De dienst werkt met een simpele app voor Windows en OS X en gebruikt de standaard OpenVPN-apps voor Android en iOS. Je hebt de mogelijkheid om een eigen poort open te zetten om snel te downloaden en de servers zijn vrijwel altijd heel snel - iets dat bij andere VPN's niet altijd het geval is. Het nadeel? IVPN is veruit de duurste VPN van de vijf. Maar wel één van de meest stabiele en veilige VPN's.

IVPN kost 15 dollar per maand of 100 dollar per jaar

TorGuard (VS)
Ooit begonnen als dienst om je ip tijdens het torrenten te verbergen, nu één van de populairste VPN-diensten: het Amerikaanse TorGuard, dat net als AirVPN veel features biedt. De dienst heeft gemakkelijk te gebruiken software, prima snelheden en veel extra opties. Zo kun je bijvoorbeeld tegen een meerprijs een eigen dedicated ip-adres krijgen en biedt TorGuard veruit de meeste landen voor servers aan, waardoor je opeens uit Zuid-Korea, Rusland of Panama kunt kopen. Altijd handig! 

TorGuard kost 9,99 dollar per maand of 59,99 dollar per jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van