Tech & business

Bitcoin-miljonair blut doordat hacker telefoonnummer overnam

23 december 2016 10:20 Aangepast: 29 juli 2017 10:00

Een Bitcoin-miljonair is zijn virtuele fortuin kwijtgeraakt nadat een hacker erin was geslaagd om zijn telefoonnummer te stelen.

Soms kun je heel rijk worden door op het juiste moment in te stappen. Jered Kenna was zo iemand: hij begon al vroeg met het verzamelen van bitcoins. Dit deed hij door te mijnen: een technologie waarmee je berekeningen voor het Bitcoin-systeem uitvoert en als bedankje een piepklein stukje van de virtuele munt krijgt.

Een slimme zet. In de begindagen van de virtuele munt was het nog een eitje om op deze manier elke dag tientallen en soms wel honderden nieuwe munten te bemachtigen. Toen zijn opbrengst daalde tot vijftig bitcoins per dag besloot Kenna te stoppen met het mijnen van de virtuele munt. Hij vond het de moeite niet meer waard.

Destijds waren de munten nog niet veel waard, maar inmiddels is dat veranderd. Eén Bitcoin is op het moment van schrijven 863 euro waard. Kenna’s vermogen in bitcoins werd de afgelopen jaren miljoenen euro's waard.

Wachtwoorden

Kenna bracht zijn virtuele munten niet onder bij een online portemonnee, maar liet ze op zijn harde schijf staan. Dat leek een veilige oplossing. Jarenlang was dat ook zo. Tot deze zomer. Toen bleek de beslissing om de virtuele munten niet in de cloud op te slaan uiteindelijk toch een dure vergissing.

De ellende begon in augustus van dit jaar, toen Kenna een melding kreeg dat de wachtwoorden van twee van zijn e-mailadressen waren gereset, schrijft het zakenblad Forbes. Al snel bleek dat de hacker (of hackers) ook controle had gekregen over Kenna’s telefoonnummer: het nummer was van T-Mobile overgedragen naar een andere provider.

Zo kon de hacker alle sms-berichten bestemd voor Kenna ontvangen. Met alle gevolgen van dien. Snel raakte Kenna de controle over tal van accounts kwijt, omdat de hacker via sms de wachtwoorden opnieuw instelde. Behalve verscheidene e-mailadressen nam de hacker ook de controle over Kenna’s Paypal-account, twee bankrekeningen en twee Bitcoin-diensten over. De belangrijkste hack betrof echter Kenna’s Windows-account voor zijn pc, waarop hij zijn bitcoins bewaarde.

Opluchting

Hoeveel munten Kenna precies op zijn harde schijf had staan, wil hij niet vertellen; hij wil alleen kwijt dat zijn Bitcoin-fortuin miljoenen euro's waard was. Door de hack is hij dat vermogen nu helemaal kwijt: de hacker sluisde zijn Bitcoins door naar zijn eigen rekening: een proces dat bij Bitcoin onomkeerbaar is. 

Ondanks het grote financiële verlies noemt Kenna de hack ook ‘een soort van opluchting’. In het verleden ontving hij regelmatig bedreigingen van mensen die hem zijn bitcoins afhandig wilden maken. “Voor het eerst in jaren hoef ik me geen zorgen meer te maken dat iemand mijn bitcoins kan stelen.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van