Ga naar de inhoud
Tech & business

Tikfout van Amazon haalde ruggengraat internet offline

Nederlander Werner Vogels is chief technical officer (cto) bij Amazon. Beeld © Getty Images

Iedereen maakt weleens een foutje. Maar de tikfout die een medewerker van Amazon maakte, had wel heel grote gevolgen. Het veroorzaakte dinsdag een megastoring op internet, waardoor veel websites onbereikbaar waren.

Als gevolg van de fout waren onder andere populaire sites als Netflix, Reddit, Buzzfeed, Expedia en Medium uren nauwelijks te bereiken. Ook Snapchat had last van de storing. Meer dan de helft van top 100 retailwebsites in de VS waren volgens techsite Network World lastig te laden.

Urenlange storing

De storing, die uren duurde, werd veroorzaakt door iemand die werkt bij het populaire cloudplatform Amazon Web Services (AWS), schrijft het bedrijf in een verklaring. Het was de bedoeling om een paar servers offline te halen voor de cloudopslagdienst AWS Simple Storage Service (S3).

Maar in plaats van een simpel commando om routineonderhoud in gang te zetten, veroorzaakte de medewerker een storing die gevolgen had voor veel websites die draaien op de servers van het bedrijf. 

Verkeerde opdracht ingevoerd

De enige oplossing was het volledig opnieuw opstarten van het systeem. En omdat het bedrijf in de afgelopen jaren hard is gegroeid, duurde deze reset langer dan gedacht. 

Het bedrijf van miljardair Jeff Bezos belooft beterschap. Het gaat het systeem zo inrichten dat het in de toekomst onmogelijk is om met één fout commando het systeem plat te leggen. Amazon, vooral bekend als webshop, is een van 's werelds grootste aanbieders van servercapaciteit.