Tech & business

Primeur: Apple is open over kunstmatige intelligentie

27 december 2016 12:37 Aangepast: 29 juli 2017 09:30
Beeld © Bloomberg

Het is de grote angst van veel wetenschappers en doemdenkers: dat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) achter de schermen ontspoort. De eerste wetenschappelijke publicatie van Apple biedt wat dat betreft hoop.

Want niet eerder gaf Apple enige openbaarheid over artificial intelligence (AI), oftewel slimme (computer)systemen die zelf leren van hun ervaringen. Juist die geheimzinnigheid baart velen zorgen, omdat de mogelijkheden van AI eindeloos zijn. 

'Mentaliteitsomslag nodig'

Het debat over de gevaren is in volle gang. Ook in Nederland, waar wetenschapper Jan Broersen bij de Universiteit Utrecht een groot onderzoek leidt naar de morele keuzes van machines. Hij wees vorige maand in een interview met RTL Z op het feit dat veel techbedrijven achter de schermen opereren.

"Wat zij ontdekken, daar hebben zij natuurlijk niet zo’n belang bij om dat openbaar te maken. Het blijven bedrijven. Dat wringt", zei hij daarover. Een spanningsveld dat moet worden doorbroken door een mentaliteitsomslag bij bedrijven, die verder zouden moet kijken dat enkel geld verdienen met een eindproduct.

Eerste stap

De publicatie van Apple's eerste AI-paper is in dat licht een belangrijke eerste stap. Het bedrijf staat bekend om het geheimhouden van al zijn research, zo zeer dat nieuwe werknemers van het AI-team hun positie niet eens bekend mogen maken op LinkedIn of Twitter. Dat zij hun bevindingen en doorbraken ook niet mogen publiceren van Apple zou bovendien veel talentvolle onderzoekers weerhouden om voor Apple te werken.  En dat terwijl Apple's Siri op het gebied van AI links en rechts wordt ingehaald door slimme assistenten van concurrenten als Google, Facebook, Microsoft en Amazon.

In het artikel ('Learning from Simulated and Unsupervised Images through Adversarial Training') wordt een programma beschreven voor het intelligent herkennen van digitale afbeeldingen. De truc is volgens Apple om twee neurale netwerken het tegen elkaar op te laten nemen, een techniek die steeds populairder wordt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van