Tech & business

Niet auto maar fiets heeft de toekomst: Ford investeert in de deelfiets

09 september 2016 22:05 Aangepast: 30 juli 2017 11:00
De deelfiets gaat vanaf nu Ford GoBike heten. Beeld © Ford

Het Amerikaanse Ford gooit het over een hele andere boeg. De automaker investeert in een deelfietsprogramma. Daardoor komen er in San Francisco (en omgeving) 6300 deelfietsen bij.

In Amerika - het autoland bij uitstek - beginnen ze langzaam maar zeker de fiets te ontdekken. Ook carpoolen wordt steeds populairder. Om op die trends in te spelen heeft Ford vandaag een 'aanzienlijke' investering gedaan in Motivate: een deelfiets startup. Ook neemt de autofabrikant de carpoolapp 'Chariot' over.

De autofabrikant wil niet openbaar maken hoeveel geld bij de investering en overname zijn gemoeid.

New York dé fietsstad?

De deelfiets zou nu al een groot succes zijn in New York, zegt de startup achter de deelfiets. Alleen al vorig jaar was de deelfiets 10 miljoen keer in gebruik genomen. Daarmee wordt de fiets steeds meer onderdeel van het straatbeeld in New York, aldus Motivate. Door de forse investering kan de startup nu ook in San Francisco, en omgeving, fors uitbreiden. Tegen 2018 zouden zo'n 7.000 deelfietsen beschikbaar moeten zijn.

Schoenmaker blijft bij zijn leest

Verder heeft Ford maar weinig met de fiets van doen. De productie en technologie achter de fiets blijft namelijk in handen van Motivate. Wel wordt de deelfiets onderdeel van de mobiliteitsapp van Ford. Met de app FordPass kun je dadelijk niet alleen de dichtstbijzijnde parkeerplaats vinden, maar ook de deelfiets.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van