Tech & business

Google laat zien of webpagina's de waarheid vertellen

07 april 2017 08:58 Aangepast: 28 juli 2017 10:00
Beeld © ANP

Google gaat bij zoekresultaten laten zien of informatie op pagina's waar is of niet. Professionele factcheckers gaan Google van die informatie voorzien.

Het nieuwe Fact Check-label was in oktober 2016 al aangekondigd, maar wordt vandaag wereldwijd uitgerold. Je gaat het label zien als je een zoekopdracht doet in Google Search en Google Nieuws.

Als een pagina gecontroleerd is op waarheid, zie je bij je zoekresultaten een label staan dat het waarheidsgehalte aangeeft. Op dit moment zijn het vooral Engelstalige labels die Google toont, omdat er vooral Engelstalige factcheckers actief zijn. Uitgevers kunnen de labels zelf bepalen, bijvoorbeeld 'false', 'true' of 'mostly true'.

Thumbnail

De Correspondent in Nederland

In een begeleidende tekst kun je lezen wie de beoordeling heeft gedaan en waar je de factcheck die gedaan is kunt vinden. Denk bijvoorbeeld aan de factcheckrubriek van een krant, zoals NRC die heeft, waarin de uitspraak van een lijsttrekker wordt gecheckt op waarheid. Toont de krant aan dat die uitspraak niet klopt, dan kan heb label 'niet waar' ook verschijnen bij pagina's van andere partijen die over dezelfde uitspraak berichten.

Google gaat zelf geen informatie checken, maar laat dat doen door andere partijen. Uitgevers en publicaties kunnen zich er zelf voor aanmelden, als ze door Google gezien worden als 'gezaghebbend' en als ze bepaalde aanpassingen aan hun site te doen. In Nederland doet vooralsnog alleen de Correspondent mee

Als meerdere factcheckers elkaar tegenspreken, laat Google beide beoordelingen zien, zodat gebruikers 'hun eigen gefundeerde mening kunnen vormen'.

Nepnieuws in Nederland

Facebook is sinds maart van dit jaar bezig om nepnieuws in Nederland te bestrijden. Daarvoor werkt het sociale netwerk samen nieuwssite Nu.nl en het project Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden. Zij kunnen verhalen op Facebook als nep markeren, zodat mensen te zien krijgen dat ze nepnieuws op hun timeline hebben.

Toch lijkt er in Nederland niet zo veel nepnieuws te circuleren. Villamedia schrijft dat zowel Nu.nl als de Nieuwscheckers nog nauwelijks nepnieuws hebben hoeven factchecken.

In de VS is nepnieuws volgens Facebook wel degelijk een probleem, en het sociale netwerk gaat zelfs factcheckers betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van